Miért jó példája a pálinka a hungarikumoknak?

A hivatalos termékleírás is tartalmazza a választ, hogy miért hungarikum a pálinka, hiszen előállításakor minden egyes munkafázist Magyarországon kell végezni - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton a Pest megyei Újszilváson.

A pálinka Magyarországon termett, húsos, magozott vagy mag nélküli, illetve bogyós gyümölcsből Magyarországon készített és palackozott gyümölcspárlat - idézte fel a leírás szövegét az államtitkár a kilencedik Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivált, valamint a kísérő hungarikumok bemutatóját és vásárát köszöntő beszédében.

Hangsúlyozta azt is, hogy a jelenleg mintegy 30 tételt tartalmazó hungarikumgyűjteményben az első sorszámot a pálinka, a másodikat pedig a törkölypálinka viseli.

A szabad pálinkafőzés érdekében tett magyar lépésekkel kapcsolatban az államtitkár elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium - amelynek kompetenciájába tartozik az ügy, minthogy alapvetően jövedéki adóról van szó - és a VM szakemberei együtt dolgoznak azon, hogy olyan jogszabály szülessen, amely Brüsszel számára is elfogadható, ugyanakkor folytatható a megkezdett szabad pálinkafőzés is.

Kitért a vasárnapi európai parlamenti választásra is. "Nem Brüsszel ellen akarunk harcolni, hanem a magyar nemzeti érdekek mellett" - fogalmazott a politikus.

Hangsúlyozta: a választás tétje, hogy olyanok kerülnek-e Magyarországról az Európai Parlamentbe, akik eddig is kiálltak a nemzeti érdekekért vagy olyanok, akik - akár jobbról, akár balról - a szélsőséget képviselik, például az európai egyesült államok vagy az unióból való kilépés gondolatát. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy a kilépés károkat okozna az agrár- és a vidékfejlesztésben is.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben

Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben 

Koncertek, színházi előadások és különleges programok.
Extrém élménypark Budapesten

Extrém élménypark Budapesten 

Csúszdák, légvárak, mászófalak 4000 nm2-en.
Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál

Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál 

A MOL Nagyon Balaton eseményei várhatóan félmilliónál is több turistát vonzanak idén.
Ötéves a különleges nemzetközi kiállítótér

Ötéves a különleges nemzetközi kiállítótér  

Miközben az immerzív élményeket kínáló spanyol márka, az IKONO világszerte ötödik születésnapját ünnepli, a budapesti helyszíne is mérföldkőhöz érkezett.
Százezrek járták a kiállítói helyeket a Múzeumok Éjszakáján

Százezrek járták a kiállítói helyeket a Múzeumok Éjszakáján 

Évről-élvre töretlen népszerűségnek örvend hazánk legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája.
A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő

A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő 

Megvizsgálták, hogy a tó mely évszakban melegedett a legjobban, és ez mennyire függ a levegő hőmérsékletétől.
Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden

Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden 

A Balatonhoz költözik a művészeti világ krémje.
A pop királyának relikviája Budapesten

A pop királyának relikviája Budapesten 

Különleges relikviával lepi meg a Madame Tussauds Budapest Michael Jackson rajongótáborát.
Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél

Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél 

Váratlan vezetőváltás történt a Magyar Turisztikai Ügynökségnél.
Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja

Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja 

A futóest különlegessége abban rejlik, hogy minden táv napnyugtakor, garantáltan sötétben indul.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.