Dunakanyar: nyári programdömping és napi gyorshajó

A Magyar Turisztikai Ügynökség, a Dunakanyar TDM-szervezetei, a MAHART Passnave és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közös szezonnyitó sajtótájékoztatóján az idei év újdonságairól és a jövőbeli tervekről beszéltek.

A meghívottakat a MAHART Passnave szárnyashajóval repítette el Budapestről Visegrádra. A társaság marketingigazgatója, Sztojanovits Kristóf elmondta, hogy az idei év az újjászületés éve náluk, hiszen nyárra 10 menetrend szerinti hajót és 3 rendezvényhajót újítottak fel.

A kirándulóhajók mellett náluk van egyedül szárnyashajó, mely 1,5 óra alatt viszi el a turistákat Esztergomba, Vác és Visegrád állomásokon keresztül. Ez a hajó a hét minden napján (kivéve hétfő) májustól októberig jár, mely remek választás csoportoknak is, mivel a legnagyobb befogadóképességű szárnyashajó 112 férőhelyes. A hajó kihasználtsága hétvégén a legnagyobb, azonban a hétköznapokon viszonylag kevesen használják. A gyorshajó mellett a menetrendszerinti járatok napi 3 alkalommal járnak Szentendre és Budapest között, így kellemes alternetívája a dugóban való araszolásnak egy romantikus hajókázás.

Szentendre, Vác, Visegrád és Esztergom összefogva egységes desztinációként szeretne megmutatkozni a belföldi és a külföldi közönség előtt. Félegyházi András, Visegrád polgármestere sem győzi hangsúlyozni az együttműködés fontosságát. Télen a mini gleccserük az egész síszezon alatt üzemelt. Tavasztól a bob- és a canopypálya, valamint a két kalandpark is izgalmas lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra.

Nyáron a Visegrádi Nyár programsorozat fog sok látogatót csábítani a belvárosba, mely május 27-én indul egy Gasztrofesztivállal. A hagyományhoz híven, idén sem maradhat el a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok, Európa egyik legnagyobb középkori fesztiválja.

A közeljövőben megvalósuló fejlesztések közül kiemelkedő a visegrádi várrendszer felújítása, az EuroVelo6 kerékpárút megépülése és a városi csónakkikötő létrehozása.

A Dunakanyar, mint turisztikai desztináció egységes fejlesztése és a városok összefogása kiemelten fontos. A főváros közelségének köszönhetően a Dunakanyar kiemelt célpont a turistáknak, azonban az infrastruktúrát jobban ki kellene alakítani, hogy ennél is több látogató érkezzen a környékre.

A MAHART Passnave gyorsjáratának köszönhetően mindenesetre a budapesti belváros és Visegrád közötti távolság már 60 perc alatt megjárható.

A Dunakanyar kapuja, Szentendre minden hónapban egy ígéretes fesztivállal várja a látogatókat. A Szentendrei Teátrum és Nyár programsorozat színházi előadásai mellett Gyereknap, Ister Napok, Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál csalogatja majd az érdeklődőket. A tavaly indított tematikus séták bebizonyították, hogy van igény rájuk, így idén már több mint 10 különböző, állandó sétával várják a vendégeket májustól szeptember végéig. A különleges élmény kedvelőinek idén lesznek kuriózum séták is, melyek egyszeri és megismételhetetlen séták lesznek, valamint Szentendre első polgármestere életének jelentősebb állomása is bejárható lesz, mely Dumtsa 100 év emlékév néven debütál majd.

Szentendre új színfoltja egy úszómű lesz, a vízi létesítmény május végétől nyílik meg a nagyközönség előtt. A többfunkciós víziszínpad-kikötő-grillétterem-kávézó helyszínén kulturális eseményeket lehet majd rendezni. További újdonságként egy régi dízelhajó is felújításra kerül, mely a jövő évtől városnéző kishajóként fog üzemelni.

Vác, a Dunakanyar szíve, idén a fesztiválokra fekteti a hangsúlyt. 2017-ben a korábbi évekhez képest több nagyszabású szabadtéri rendezvényt szerveznek, melyeknek nagy része ingyenes lesz. Családi programok, kulturális és gasztrofesztiválok, sportnapok és egyházi rendezvények is szerepelnek a kínálatban. Csak párat említve: lesz Motoros találkozó, Fut a Vác, mely a Dunakanyar legnagyobb futóversenye, de Múzeumok éjszakája és a szokásos V4 Fesztivál és Színházi Találkozó is rendezésre kerül. Akinek ez kevés, az a száznál is több programot nyújtó Világi Vigalomra látogasson el, de a Kézműves Sörfesztivál kínálata is ígéretes lesz. Tavasztól őszig Vác egyik legszebb sétálóutcájában kézműves vásár várja a látogatókat, ahol a váci és környékbeli kézművesek kínálják termékeiket megtekintésre és kóstolásra, a hangulatról pedig utcazenészek gondoskodnak majd. A megújult kiállítóhelyeken a tárlatok mellett interaktív programok várják a különleges és művészeti tárgyak kedvelőit. Vác szinte minden közlekedési eszközzel könnyen elérhető, sokak örömére a MAHART gyorshajója 45 perc alatt szállítja utasait Budapest belvárosától.

A kulturális célú utazások egyik kiemelt célpontja Esztergom. Minden évben fejlesztenek valamin, idén a múzeumok újultak meg, melyek nemcsak a múlt emlékeit őrzik, hanem a pezsgő kulturális életnek adnak otthont. Esztergomban is egyre népszerűbbek a hagyományos kulturális programok és gasztronómiai események. A turisták válogathatnak Borút, Falunap-főzőverseny, Íjászverseny, Blues Fesztivál, Borhíd Fesztivál és Borünnep és egyéb események kínálatából. De ha valaki nem ragaszkodik a fesztiváli környezethez, az minden péntek délután idegenvezetéssel fedezheti fel a város zugait. Esztergom szintén a Dunán, leggyorsabban a MAHART Passnave járatával érhető el. A hajójáratokhoz igazítva városnéző kisvonatok is igénybe vehetőek.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselője a következő két vére tervezett beruházásaikat ismertette meg a sajtó képviselőivel. A projekt célja, hogy a Budapestről és környékéről érkező diákok, családok, bel- és külföldi turisták interaktív kiállításokon és a természet felfedezésének élményén keresztül szerezzenek ismereteket. A legnagyobb fejlesztési projekt a Dunakanyar Látogatóközpont Dömösön, amely egész évben várná az idelátogatókat ezzel meghosszabbítva a szezon időtartamát. A kiállítás mellett létrejön egy konferenciaterem, mely 150 fő befogadására képes, így az időközi, természetfilmes vetítések mellett lehetőség van konferenciák, workshopok, szakmai napok, illetve vállalati csapatépítők, egyéb rendezvények (pl. esküvő) lebonyolítására is, valamint időszakos kiállítások helyszíneként szolgálhat. Az attrakció másik fő eleme a kert, melynek a Dunát formázó és a Duna-menti védett területeket bemutató tanösvénytől kezdve, az állatsimogatón és madárröpdén át a felhőtlen kikapcsolódást nyújtó játszótérig. A beruházások idén kezdődnek és 2019-re várható a befejezés.

Emellett tervezik a Visegrádi kilátó felújítását is. Az épület alsó részében egy multimédiás kiállítás bemutatja a Duna mozgalmakat és emléket állít a Duna-Ipoly Nemzeti Park születésének, valamint ismerteti a környéken található állat- és növényvilágot. A kirándulók számára a kilátó pihenőhelyként is funkciónál, ahol az emeleti kávézóban felfrissülhetnek, miközben élvezik a kilátást.  Ez a beruházás is jövőre kezdődik és szintén 2019-re tervezik a befejezést.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.