Összefogtak a Szentendrei járás és a Dunakanyar települései az EuroVelo 6-ért

A Szentendrei járás, illetve a Dunakanyar települései 2015. szeptember 5-én, szombaton 9:00 órakor közös nyilatkozatot írnak alá, melyben az EuroVelo 6 kerékpárút Pest megyei szakaszának megépítését sürgetik. A kezdeményezést Óbuda is támogatja.

A Varga Mihálynak címzett nyilatkozatot a Pilisi Tekerő kerékpáros kalandtúra rajtja előtt írják alá és adják át a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának Szentendrén, a Postás strandon.

A térség egyre vonzóbb a kerékpáros turizmus számára, összefüggő kerékpárút azonban nincs kiépítve, a biciklis forgalom jelentős szakaszokon az amúgy is túlterhelt 11-es sz. főútra terelődik. Az EuroVelo 6 Pest megyei szakaszának mielőbbi megépítését turisztikai és közlekedésbiztonsági szempontok is indokolják.

Házigazda: Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre

Meghívottak:

• Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

• Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, NGM

• Térségi polgármesterek: Rogán László (Budakalász), Schuszter Gergely (Dunabogdány), Nádasdy-Csontos Elek (Kisoroszi), Loszmann János (Leányfalu), Bús Balázs (Óbuda, Budapest III. ker.), Németh Miklós (Pócsmegyer), Molnár Zsolt (Szigetmonostor), dr. Sajtos Sándor (Tahitótfalu), Félegyházi András (Visegrád)

• Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

• Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ

• Országos Kerékpáros Klub

Szentendrei nyilatkozat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részére:

Tisztelt Miniszter Úr!

2015. szeptember 5-én, Szentendre Város Önkormányzata szervezésében, a szentendrei járás hét településének közreműködésével, hetedik alkalommal megtartott Pilisi Tekerő kerékpáros kalandtúra alkalmából az alábbi nyilatkozatot fogadtuk el:

Örömmel értesültünk arról a kormányzati szándékról, hogy az EuroVelo6 kerékpárút kiemelt projektként kerül megépítésre a jelenlegi uniós támogatási ciklusban.

A Dunakanyar jobb partján, illetve a Szentendrei-szigeten lévő települések önkormányzatai jelentős erőfeszítéseket tesznek a turisztikai, illetve hivatásforgalmi célokat is szolgáló kerékpárutak, a kerékpáros turizmus fejlesztéséért.

A településeinken áthaladó, illetve idelátogató kerékpáros turisták száma annak ellenére meredeken emelkedik, úgy Budapest, mint Bécs irányából, hogy nincs összefüggő kerékpárút, hosszú szakaszokon csak az amúgy is túlterhelt 11-es számú főútvonalon tudnak haladni.

A kerékpáros turizmus örvendetes fejlődése, a kétmilliós főváros közelsége még inkább szükségessé teszi az összefüggő kerékpárút meglétét.

Emellett a közel 100 ezres lélekszámú szentendrei járásban is egyre nagyobb igény van a lakosság részéről a hivatásforgalmi és a rekreációs, szabadidős célra is használható kerékpárútra egyaránt.

A Közép-Magyarországi Régióban lévő településeink lehetőségei rendkívül korlátozottak az Európai Uniós források elnyerésére, így hiába vagyunk az ország második legkedveltebb turisztikai célpontja, fejlesztésekre alig van lehetőségünk. Helyzetünkből adódóan kormányzati segítség nélkül képtelenek vagyunk megvalósítani azt a jogos elvárást, hogy minőségi, az egyre növekvő igényeknek megfelelő szolgáltatást tudjunk nyújtani a több millió ide látogató részére.

Úgy érezzük, hogy az összefüggő kerékpárút kiépülésével a gondok egy része megoldásra kerülne, jelentős multiplikációs folyamatok indulnának be, élénkülne a turisztikai vállalkozások forgalma, újak jönnének létre, új munkahelyeket teremtve.

Véleményünk szerint a Dunakanyarban kerékpározók számának látványos emelkedése megkerülhetetlenné teszi az EuroVelo6 projekt Pest megyei szakaszának kiemelt prioritásként kezelését.

Mi, az érintett települések vezetői kérjük Miniszter Úr közreműködését a Visegrád – Budapest közötti EuroVelo6 kerékpárút szakasz mielőbbi, egy ütemben történő sikeres megvalósítása érdekében.

Egyben kérjük Miniszter Úr támogatását és segítségét, hogy az EuroVelo6 kerékpárút Pest megyei szakasza - ami több országos jelentőségű, kiemelt turisztikai látványosság úti célja is, - kiépítése a támogatási ciklus első felében megvalósulhasson!




Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.
Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként?

Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként? 

Egy laptoppal és koktéllal a kezünkben ücsörgünk a tengerparton, miközben a megrendeléseket teljesítjük és a profitot számoljuk. Jól hangzik, ugye?
Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek

Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek 

Siófok 17 km hosszú partszakaszán színvonalas strandok várják a víz és a vízisportok szerelmeseit.
Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.