Sokat javult a magyar pálinkák minősége

Hatósági mérések alapján óriásit javult a pálinka minősége, amelyhez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével december elején szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült.

„Míg a whisky-nek 100 éve volt rá, de a grappa is legalább 60 évet dolgozott azon, hogy elismert, minőségi márka legyen, a pálinkának a rendszerváltozás után minderre sokkal kevesebb ideje volt. Ezért is szép sikertörténet a pálinka elmúlt 15-20 éve” – mondta el Pencz Rudolf, A minőségi pálinka elnevezésű szimpóziumot szervező Francovilla Pálinkakultúra Kft. ügyvezetője.

A Dr. Fazekas Sándor miniszter fővédnökségével megszervezett tanácskozáson Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta, az egyik legfőbb cél, hogy az élelmiszer-biztonsági szempontból megbízható, a címkének megfelelő ital legyen a pohárban. A pálinka minőségi ellenőrzése, kulturált fogyasztása egy egész közösséget tart össze – tette hozzá az államtitkár.



Zsigó Róbert államtitkár Baján elmondta: a legfontosabb, hogy jó minőségű ital kerüljön a pohárba. Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és alkoholos italok igazgatója kijelentette: a NÉBIH mérései alapján a pálinka minősége óriásit fejlődött az utóbbi időben, és ez a fejlődés azóta is tart. A NÉBIH 2014-ben és 2015-ben pálinkalaborjában több, mint 300 pálinkát ellenőriztek, ezeknek 6 százaléka nem volt megfelelő. A legfőbb okok a nem megfelelő cukoreredet (30 %), jelölési hibák (22 %, főleg az ágyas pálinkák alkoholfoka), analitikai problémák (20 %), illetve érzékszervi vizsgálat során napvilágra került gondok voltak (15%).

Nagygyörgy László, az élelmiszervizsgálatokkal is foglalkozó független, akkreditált laboratórium projekt managere, a WESSLING Hungary Kft. a minőségi pálinka érdekében végrehajtott fejlesztéseiről beszélt. A saját erőforrásból és pályázatok útján az elmúlt nyolc évben lebonyolított projektek (PALINKAH, KMR-12 projekt) során a laboratórium több ezer pálinka mintát vizsgált meg.

Ez alapján létrehoztak egy tekintélyes adatbázist, megvizsgálták az eredetvédett pálinkák nyomon követhetőségének lehetőségeit, létrehozták a Pálinkavédjegy-rendszert. Megalkottak egy gyümölcsfajra optimalizált, lepárlást szabályozó berendezést, és feltérképezték a vezéraromákat (több mint 70 komponenst). Az etil-karbamát vizsgálatok során kiderült, hogy a veszélyes, ám Magyarországon egyelőre nem szabályozott vegyületet a vizsgált 1800 minta 7 százaléka 1mg/liternél magasabb arányban tartalmazta. A WESSLING szakembere egy legutóbbi kutatás eredményeként fontos tanácsot is adott a pálinkakészítőknek: eszerint a metanoltartalom csökkentése alacsonyabb deflegmációval érhető el, ami egyben magasabb élvezeti értéket is jelent.



A WESSLING kutatásainak köszönhetően ma már feltérképezték a vezéraromákat, és több ezres adatbázist is készítettek. Albert József, az FVM osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a pálinka a magyarság egyik csúcsteljesítménye, a pálinka kultúráját pedig a minőség alapozza meg, ezért is fontos, hogy a hungarikumok ügye mára igazi mozgalommá nőtte ki magát. A konferencia után a jelenlévők átvonultak a gyönyörű bajai főtér másik oldalára, ahol megnyitották a Francovilla pálinkaszalonját, ahol a hungarikum értékesítése mellett a szakemberek ismereteiket, tapasztalatukat is megoszthatják az érdeklődőkkel.


Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest egyetlen marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a fővárosi marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
Indul a Zúzmara Express

Indul a Zúzmara Express 

Az utazás mellett olyan egyéni programlehetőségekre is lesz lehetőség, mint a téli piknikezés Andókúton, séta a Varbói tóhoz, de akár erdei túrákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.