Sokat javult a magyar pálinkák minősége

Hatósági mérések alapján óriásit javult a pálinka minősége, amelyhez fontos kutatások is hozzájárultak – derült ki a szakma és a döntéshozók részvételével december elején szervezett konferencián. A Baján, a Városháza dísztermében megtartott tanácskozás a termelés, a fogyasztás kultúrája és a közösségformálás köré épült.

„Míg a whisky-nek 100 éve volt rá, de a grappa is legalább 60 évet dolgozott azon, hogy elismert, minőségi márka legyen, a pálinkának a rendszerváltozás után minderre sokkal kevesebb ideje volt. Ezért is szép sikertörténet a pálinka elmúlt 15-20 éve” – mondta el Pencz Rudolf, A minőségi pálinka elnevezésű szimpóziumot szervező Francovilla Pálinkakultúra Kft. ügyvezetője.

A Dr. Fazekas Sándor miniszter fővédnökségével megszervezett tanácskozáson Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta, az egyik legfőbb cél, hogy az élelmiszer-biztonsági szempontból megbízható, a címkének megfelelő ital legyen a pohárban. A pálinka minőségi ellenőrzése, kulturált fogyasztása egy egész közösséget tart össze – tette hozzá az államtitkár.



Zsigó Róbert államtitkár Baján elmondta: a legfontosabb, hogy jó minőségű ital kerüljön a pohárba. Mészáros Kálmán, a NÉBIH Borászati és alkoholos italok igazgatója kijelentette: a NÉBIH mérései alapján a pálinka minősége óriásit fejlődött az utóbbi időben, és ez a fejlődés azóta is tart. A NÉBIH 2014-ben és 2015-ben pálinkalaborjában több, mint 300 pálinkát ellenőriztek, ezeknek 6 százaléka nem volt megfelelő. A legfőbb okok a nem megfelelő cukoreredet (30 %), jelölési hibák (22 %, főleg az ágyas pálinkák alkoholfoka), analitikai problémák (20 %), illetve érzékszervi vizsgálat során napvilágra került gondok voltak (15%).

Nagygyörgy László, az élelmiszervizsgálatokkal is foglalkozó független, akkreditált laboratórium projekt managere, a WESSLING Hungary Kft. a minőségi pálinka érdekében végrehajtott fejlesztéseiről beszélt. A saját erőforrásból és pályázatok útján az elmúlt nyolc évben lebonyolított projektek (PALINKAH, KMR-12 projekt) során a laboratórium több ezer pálinka mintát vizsgált meg.

Ez alapján létrehoztak egy tekintélyes adatbázist, megvizsgálták az eredetvédett pálinkák nyomon követhetőségének lehetőségeit, létrehozták a Pálinkavédjegy-rendszert. Megalkottak egy gyümölcsfajra optimalizált, lepárlást szabályozó berendezést, és feltérképezték a vezéraromákat (több mint 70 komponenst). Az etil-karbamát vizsgálatok során kiderült, hogy a veszélyes, ám Magyarországon egyelőre nem szabályozott vegyületet a vizsgált 1800 minta 7 százaléka 1mg/liternél magasabb arányban tartalmazta. A WESSLING szakembere egy legutóbbi kutatás eredményeként fontos tanácsot is adott a pálinkakészítőknek: eszerint a metanoltartalom csökkentése alacsonyabb deflegmációval érhető el, ami egyben magasabb élvezeti értéket is jelent.



A WESSLING kutatásainak köszönhetően ma már feltérképezték a vezéraromákat, és több ezres adatbázist is készítettek. Albert József, az FVM osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a pálinka a magyarság egyik csúcsteljesítménye, a pálinka kultúráját pedig a minőség alapozza meg, ezért is fontos, hogy a hungarikumok ügye mára igazi mozgalommá nőtte ki magát. A konferencia után a jelenlévők átvonultak a gyönyörű bajai főtér másik oldalára, ahol megnyitották a Francovilla pálinkaszalonját, ahol a hungarikum értékesítése mellett a szakemberek ismereteiket, tapasztalatukat is megoszthatják az érdeklődőkkel.


Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.
A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház

A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház 

Július 5. és augusztus 17. között Salföldön várják a közönséget.
Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.
Majomtúra a Richter Safari Parkban

Majomtúra a Richter Safari Parkban 

Pénteken nyitja meg újra kapuit a nagykőrösi Richter Safari Park, ahol az idei szezonban majomtúra is várja az érdeklődőket .

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.