Több tízezer turista lepi el Egert a napokban

Ezekben a napokban nagyszabású fesztiválra készülnek Egerben. Csütörtöktől vasárnapig rendezik a már országos hírű, csaknem két évtizedes múltra visszatekintő borgasztronómiai parádét, a XIX. Egri Bikavér Ünnepet. Az eseménysorozatra több tízezer turistát várnak az Érsekkertben.

Mint megtudtuk, ezen a négy napos parádén a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a bor, a gasztronómia és a kultúra hármas összhangjára. Ez az egri ünnep – ahogy mondják – egy fogalom, hangulat, életérzés, amelyet igazán a helyszínen élhetnek át a résztvevők. Ehhez ideális hátteret nyújt a szépséges érsekkerti környezet, ahol kiváló egri borokkal és az ezekhez készített ételekkel várják az Egerbe látogató vendégeket.

Nagy a sürgés-forgás a belvárosban is. Készülnek az éttermek és a borászati szaküzletek is. A kis Dobó téren például az érdeklődők táblán olvashatnak az Egri bikavér legendájáról. Emellett az egyik közeli utcában egy XVIII. századból fennmaradt szőlőprést is láthatnak, amelyet sokan meg is csodálnak. Ezek mellett több helyen plakátokon hirdetik az eseménysorozatot.



A híres vörösbor török legendája

A bikavér elnevezés a legenda szerint az egriek 1552-es sikeres várostromához kötődik. Akkor a támadó törökök azt gondolták, hogy az egri vitézek bátorságát a bika vérének fogyasztása acélozza meg. De az igazság teljesen más. A középkorban ugyanis csak fehérbort termeltek Egerben, a vörös fajtákat pedig később a rácok honosították meg a városban. Emiatt a várvédő vitézek nem ihattak mélybordó vörösbort. Sőt, a vörös nedű később is inkább piros vagy világos bordó volt, és csak a modern borászati eljárások nyomán alakultak ki a ma ismert árnyalatok.

Az úttörő borász elsőként írta le

Grőber Jenő (1869-1941) egri bortermelőnek sokat köszönhetett a helyi történelmi borvidék, mivel úttörőként új eljárásokat honosított meg. A szakember 1912-ben írta le először az Egri bikavér készítésének eljárását. A nevéhez fűződik a fajborok elkülönített érlelése, illetve az is, hogy a különböző szőlőfajtákat egymástól eltérő időpontban szüretelhetik eredményesen. Grőber tette jellemzővé a borok fahordós érlelését, mert előtte többségében olcsóbb kádakban és üvegballonokban tárolták a nedűket.

A neves borász a bikavérkészítéshez meghatározta az szükséges feltételeket, a borászati technológiát, valamint a borkészítéshez felhasználható szőlőfajtákat. Ezek mellett általánossá tette az üvegpalack és a parafadugó használatát is.

Utat mutatott ahhoz is, hogy a bikavér készítéséhez felhasználható borokat csak külön szabad tárolni és csupán a legkevesebb, egy éves elkülönített érlelést követően kerülhet sor a házasításukra. Így hozhatják létre több fajtából a bikavért. Ennek egyenes következményeként alkották meg a nemes ital készítésének modern eljárását meghatározó Bikavér-kódexet. Ezt 1997-ben fogadtak el és azóta alkalmazzák.

Jó nevű zenészek és énekesek lépnek fel

A július 9-12. között megrendezésre kerülő fesztiválon a szervezők arról is gondoskodnak, hogy minden korosztály élményt találjon és kikapcsolódhasson. Így – többek között – koncertezik majd az Intim Torna Illegál, a Benkó Dixieland Band és a nemrég Egerben tartott utcazenészek versenyén győztes pécsi Band of Streets. De egy különleges swing és boogie show-val készül Majsai Gábor, illetve Gonda László együttesének kíséretében fellép a Három Díva: Bangó Margit, Rácz Kati és Szulák Andrea. Rajtuk kívül mások is bemutatkoznak a műsorokban ezeken a nyári estéken.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is mesterszakácsok zsűrizik az Egri Bikavér Ünnep ételeit. Ezek kiválasztásánál különösen fontos feltétel lesz, hogy az elkészített és kínált ételek mennyire harmonizálnak a felszolgált egri bikavérekkel. Az eredményhirdetésre a fesztivál szombati napján, este kerül sor, amikor kihirdetik az ünnep legjobb borát is. De ekkor kerül sor a Balassi-kard borseregszemle eredményhirdetésére is. Ezúttal az Egri Csillag borok közül a legjobbat választják ki a szakértők. A fesztiválon kiemelt szerepet kap a táncos hagyományok ápolása, illetve a helyi tehetséges fiatalok bemutatkozása is. Ennek keretében az idén két egri műhely ifjait láthatják majd.

Ezenkívül számos kísérőprogrammal is kedveskednek az érdeklődőknek. Így például lesz kisállat-simogató, kézműves vásár, az Érsekkertben található nagy játszótér pedig remek kikapcsolódást nyújt a kisebbeknek.

Traktorok, veterán járművek parádéja

A borünnep szombat délutánján traktorok és veterán járművek felvonulásán régi matuzsálemeket csodálhatnak meg a vendégek. De láthatják azokat a járműveket is, amelyek nélkül nem kerülhetnének a présházakba az egri borok alapját szolgáló szőlők. A traktorok és veterán járművek, valamint a hazai gyártmányú motorkerékpárok közül néhányat a fesztivál területén is kiállítanak.

Az Egri Bikavér Ünnep helyszínén július 11-én délután tartják az U21-es felnőtt korosztályos magyar ökölvívó kupa összecsapásait az Érsekkertben felállított szorítón. Az idén az is újdonság lesz, hogy a fesztivál szervezői ezentúl minden bikavér ünnepre befogadnak egy olyan helyi alapítványt, egyesületet vagy civil szervezetet, amely önkéntes, értékteremtő munkájával közösségi célt szolgál. Ezért pedig érdemes összefogni. Elsőként az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület lesz a fesztivál vendége. Az egyesület önkéntesei péntektől vasárnapig olyan kutyákkal lesznek a helyszínen, amelyeket akár örökbe is fogadhatnak a látogatók.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.