Újjáélesztették a lakodalmas programot a mátrai faluban

Az utóbbi néhány évben megpezsdült az élet Szűcsiben. Az eltelt több mint fél évtizedben sokat változott a mátrai falu arculata, miután több mint kétmilliárd forintot költöttek fejlesztésekre, jelentős részben turizmusra.

"Közösségmegtartó programot valósítottunk meg - mondta lapunknak Berta István polgármester. - Közel százmillió forintot fordítottunk a munkahelyek megtartására és szociális szövetkezetet is alapítottunk. Sikerült feltámasztanunk az egykor híres Szűcsi Lakodalmast, amelyet az eredeti változatában, parádés látványossággal mutatunk be az érdeklődőknek."

A közel 750 éves falu – amely a nevét feltehetően az itt élt és a király szolgálatában állt szűcsökről kapta –, ma már évente több mint harminc rendezvénnyel fogadja a turistákat. Ezek a házi disznóvágástól a majálison át az adventi hagyományok felidézéséig terjednek. A fejlesztéseknek köszönhetően a központot park díszíti, közepén Bajza József reformkori költőnek, a falu szülöttjének a szobrával. Egy faragott székelykaput is elhelyeztek a közelben. Felújították a művelődési házat, a könyvtár udvarán közösségi tér és piac várja az érdeklődőket.

Szűcsi az idén tagja lett a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesületnek. Ezzel az a céljuk, hogy minél jobban bekapcsolódjanak a hazánk legmagasabb hegységének idegenforgalmi életébe. A falu kedvező adottságait igyekeznek kihasználni, miután az Ős-Mátra erdei benyúlnak a településre. A turizmus fejlesztését szolgálja, hogy a község tagja a Mátrai Borútnak és a Palóc Útnak is. Együttműködnek egy erdélyi, továbbá egy németországi településsel, amely szintén segíti a turizmust Szűcsiben.

Történelmi pincék jó borokkal

A községben nagy hagyományai vannak a szőlő- és a borkultúrának. A falu északi részén található híres történelmi pincesoron rendszeresen fogadják a vendégeket. Ezen a részen több mint százhetven ingatlant tartanak nyilván, ahol az elmúlt öt évben sok pincét újítottak fel, közösségi főző- és pihenőhelyeken is kialakítottak. A falu határában jelenleg csaknem félezer hektár szőlőt művelnek, amelyek főleg fehér fajták. Így például olaszrizlinget, traminit, hárslevelűt, muscat ottonelt, továbbá a vörös bort adók közül cabernet-t, kékfrankost és blauburgert is termelnek. Az utóbbi időben turisztikai látványosságként vezették be az ó- és az újborszentelést. Májusban, illetve ősszel a szüreti napok alkalmából rendszeresen megtartják a Nyitott pincék napját. Berta István arra is utalt, hogy jelenleg kevés a szálláshely Szűcsiben. Ezért szeretnének minél hamarabb újakat kialakítani. A munkát elkezdték, régi parasztházakat újítanak fel szálláshelyeknek. A tulajdonosok jó minőségű borokkal és helyi ételekkel fogadják a vendégeket. Híres édességük a szűcsi rétes, amelyet a jeles napokon rendszeresen sütnek és kínálnak az érkezőknek.

Ebben az évben új köntöst kapott a barokk katolikus templom tornya és megújult a kert is. Ezekre 25 millió forintot költöttek. A templom kertjében magasodik a fából készült kettős harangláb, amelyben két harangot helyeztek el. Kézi munkával öntötték őket még 1920-ban. A legnagyobb értékük, hogy akkoriban három ilyen harangot készítettek, melyek közül egy Máltán, kettő pedig Szücsiben maradt fenn.

Megújult a Bajza József Emlékház

A falu neves személyisége Bajza József (1804-1858) reformkori költő volt. A családjának egykori háza ma felújítva várja a turistákat. Az emlékszobában látható tárolókban és a falakon levő installációkon a magyar kritikai irodalom megteremtőjének életét és munkásságát kísérhetjük nyomon. Bajza Kossuth Lajos hírlapjának, illetve az akkori nagy hírű Atheneumnak a szerkesztője volt. Emellett elsőként igazgatta a Pesti Magyar Színházat is.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy idén eddig háromezer vendég látogatott Szűcsibe. Különösen lakodalmas bemutatójára voltak sokan kíváncsiak. De horgászok is jöttek szép számmal az elmúlt hónapokban, akik a falu határában levő négy tavon pecázhattak. Elhatározták, hogy felújítják a történelmi pincesorhoz vezető utat.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.