Soha ekkora közönség, és médiaérdeklődés nem kísért még szakácsversenyt Magyarországon, mint a Bocuse d'Or döntőjét, melyet a Foodapest kiállításon rendeztek vasárnap és hétfőn. A két nap alatt több ezer néző töltötte meg a kiállítási csarnokban felállított lelátókat, és a nagyszámú érdeklődő előtt végül Kostyál Gábor, a keszthelyi Helikon Hotel konyhafőnöke kapta a legtöbb pontot a svéd, olasz, francia, norvég és magyar szakemberekből álló zsűritől, melynek sorában üdvözölhettük Charles Tjessemet, a 2003-as lyoni Bocuse d'Or verseny győztesét, Kalla Kálmánt, a magyar szakácsikont és Sven Gunnar Svenssont, a svéd Bocuse d'Or Akadémia 84 éves elnökét is.
A győztes versenyző menüje a következő volt: Fogasfilé kaporral, füstölt lazaccal - Édesvízi rák mousseline - Mascarpone rizotto aszalt paradicsommal - Burgonya variáció, sáfrányos rákmártás, valamint Borjúkaraj szarvassonkával, briesse-vel zöldpisztácia köntösben - Tepertős pogácsa fűszeres kecskesajt krémmel - Füstös, meleg lábkocsonya - Spárga royal - Tormás cékla sorbet - Portoi-s jus.
A második helyezett Lenkei Tamás, míg a harmadik Volenter István lett.
"Nagyon elégedett vagyok és rettenetesen fáradt - mondta Kreil Vilmos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. - A verseny előtt minden fórumon azt nyilatkoztam, hogy nyolc potenciális győztes lép majd a versenyboxokba és most is úgy gondolom, hogy valamennyi kandidáló versenyző a győztese ennek a két napnak. Meggyőződésem, hogy Kostyál Gábor méltóképpen fogja képviselni a teljes magyar szakácstársadalmat a genfi versenyen és jó lenne, ha most már mindenki megértené, hogy a Bocuse d'Or-on történő eredményes magyar szereplés nem csak néhány kiváltságos, hanem az egész magyar szakács szakma érdeke. Holnap ismét elkezdődik a munka, értékelnünk kell a történteket. Rövidesen be kell adni a nevezést és Gáborék számára csak most veszi kezdetét az igazi munka. Büszke vagyok arra, hogy a versenyen végig jelen lévő Sven Gunnar Svensson, a svéd Bocuse d'Or Akadémia elnöke kitűnőre minősítette a szervezést és ugyanilyen büszke vagyok valamennyi versenyző szakács, az őket segítő commis-k, és a háttérmunkákat hibátlanul végző séf kollégák teljesítményére. Kiemelten fontosnak tartom Paul Bocuse látogatását, akinek jelenléte mindenképpen arra enged következtetni, hogy jó úton járunk. Azt gondolom gasztro-történelmi pillanat volt a mester jelentéte a versenyen. Köszönjük neki!"
"Az első nap után, és a mai display-eket látva az első háromba vártam magam - mondta Kostyál Gábor, a verseny győztese. - Az elődöntő után munkahelyet váltottam, és bevallom,hogy benne volt a gondolataimban, hogy megmutatom volt munkáltatóimnak, hogy mit is tudok valójában. Köszönöm a Kodolányi Főiskolánake a gépeket, amikkel a felkészülésemet támogatták, a siófoki Krúdy vendéglátó iskolának a lehetőséget, hogy a tankonyhájukon felkészülhettünk, és természetesen mindenek előtt commis-mnak, Molnár Péternek a munkát, nélküle biztosan sokkal nehezebb dolgom lett volna. Az elkövetkezedő hónapokban kicsit kevesebbet leszek a családdal, mert mindent meg kell tennem, hogy a lehető legjobban felkészülhessek a genfi megmérettetésre.
Amikor Paul Bocuse megállt a box előtt, nem érdekelt, hogy csak percek vannak hátra az időmből, féledobtam mindent.. Nagyon nagy élmény, hogy az eredményhirdetésnél a legnagyobb ikon mondta ki a nevem...
A győztes versenyző menüje a következő volt: Fogasfilé kaporral, füstölt lazaccal - Édesvízi rák mousseline - Mascarpone rizotto aszalt paradicsommal - Burgonya variáció, sáfrányos rákmártás, valamint Borjúkaraj szarvassonkával, briesse-vel zöldpisztácia köntösben - Tepertős pogácsa fűszeres kecskesajt krémmel - Füstös, meleg lábkocsonya - Spárga royal - Tormás cékla sorbet - Portoi-s jus.
A második helyezett Lenkei Tamás, míg a harmadik Volenter István lett.
"Nagyon elégedett vagyok és rettenetesen fáradt - mondta Kreil Vilmos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. - A verseny előtt minden fórumon azt nyilatkoztam, hogy nyolc potenciális győztes lép majd a versenyboxokba és most is úgy gondolom, hogy valamennyi kandidáló versenyző a győztese ennek a két napnak. Meggyőződésem, hogy Kostyál Gábor méltóképpen fogja képviselni a teljes magyar szakácstársadalmat a genfi versenyen és jó lenne, ha most már mindenki megértené, hogy a Bocuse d'Or-on történő eredményes magyar szereplés nem csak néhány kiváltságos, hanem az egész magyar szakács szakma érdeke. Holnap ismét elkezdődik a munka, értékelnünk kell a történteket. Rövidesen be kell adni a nevezést és Gáborék számára csak most veszi kezdetét az igazi munka. Büszke vagyok arra, hogy a versenyen végig jelen lévő Sven Gunnar Svensson, a svéd Bocuse d'Or Akadémia elnöke kitűnőre minősítette a szervezést és ugyanilyen büszke vagyok valamennyi versenyző szakács, az őket segítő commis-k, és a háttérmunkákat hibátlanul végző séf kollégák teljesítményére. Kiemelten fontosnak tartom Paul Bocuse látogatását, akinek jelenléte mindenképpen arra enged következtetni, hogy jó úton járunk. Azt gondolom gasztro-történelmi pillanat volt a mester jelentéte a versenyen. Köszönjük neki!"
"Az első nap után, és a mai display-eket látva az első háromba vártam magam - mondta Kostyál Gábor, a verseny győztese. - Az elődöntő után munkahelyet váltottam, és bevallom,hogy benne volt a gondolataimban, hogy megmutatom volt munkáltatóimnak, hogy mit is tudok valójában. Köszönöm a Kodolányi Főiskolánake a gépeket, amikkel a felkészülésemet támogatták, a siófoki Krúdy vendéglátó iskolának a lehetőséget, hogy a tankonyhájukon felkészülhettünk, és természetesen mindenek előtt commis-mnak, Molnár Péternek a munkát, nélküle biztosan sokkal nehezebb dolgom lett volna. Az elkövetkezedő hónapokban kicsit kevesebbet leszek a családdal, mert mindent meg kell tennem, hogy a lehető legjobban felkészülhessek a genfi megmérettetésre.
Amikor Paul Bocuse megállt a box előtt, nem érdekelt, hogy csak percek vannak hátra az időmből, féledobtam mindent.. Nagyon nagy élmény, hogy az eredményhirdetésnél a legnagyobb ikon mondta ki a nevem...