A barnamezős szállodaberuházásoké a közeli jövő

Közel 300-an vettek részt 2023. márciusában a HOTCO-n, Közép-Kelet-Európa vezetőszállodabefektetési konferenciáján, melyet idén először, öt sikeres budapesti alkalomután, Bécsben szerveztek meg. Az esemény résztvevői közt jelen voltak a régiómeghatározó befektetői, fejlesztői, szálloda üzemeltetői, valamint pénzintézetei - tájékoztatta lapunkat a HOTCO-t szervező Horwath HTL.

2023-ban 31 országból, közel 300 résztvevő látogatott el március 27-28-án a HOTCO-ra, Közép-Kelet-Európa vezető szállodabefektetési konferenciájára a bécsi Andaz Vienna am Belvedere-ben. Az idén hatodik alkalommal megrendezett esemény töretlen sikere és népszerűsége ismét bizonyította a szállodaipar erős pozícióját a világgazdaságban. 

A HOTCO alapítója, Gomola Marius, a Horwath HTL Hungary ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: Bécs, a "Kelet kapuja", tökéletes helyszíne volt a konferenciának, "különösen azért, mert az osztrák üzleti közösség az elmúlt 30 évben elismert és megbecsült volt a régió szállodaiparának fejlesztésében és finanszírozásában betöltött vezető szerepéről".  

A konferencia első napján, a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy részt vegyenek az osztrák főváros legújabb szállodáiba (Radisson Red Vienna, The Leo Grand, The Amauris Vienna és JO&JOE Vienna) szervezett házbejárásokon. Aznap este egy networking fogadás várta a résztvevőket.  Március 28-án, 12 panelbeszélgetés keretén belül, 20 országból 56 előadó osztotta meg szakmai tudását, tapasztalatait és történeteit a közönséggel. A konferencia hivatalos nyitóbeszédét Susanne Kraus-Winkler, osztrák turizmusért felelős államtitkár tartotta, mely során hangsúlyozta a turisztikai ágazat ellenállóképességét, valamint a jövőre vonatkozó pozitív kilátásait.

A nívós panelbeszélgetések mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a rendezvény során kiváló kapcsolatépítési lehetőséget biztosítsanak a résztvevőknek számos program keretein belül.  A konferencia során a szakemberek megvitatták a szállodai projektek finanszírozásának és fenntarthatóságának sürgető kérdéseit.  A nemzetközi szállodaüzemeltetők új helyszíneket keresnek, míg a fejlesztők, befektetők és bankok a magas építési költségek és a korlátozottan rendelkezésre álló finanszírozás miatt továbbra is óvatosak az új építési projektekkel. Ennek következtében, a közeljövőben várhatóan a meglévő, egyéb funkciójú, akár történelmi épületek átalakítása veszi át a vezető szerepet a szállodaberuházások piacán. 

Nem zajlott le panelbeszélgetés az ESG és a fenntarthatóság fontosságának kihangsúlyozása nélkül. Az előadók egyetértettek abban, hogy a szállodai projektek fenntarthatóságának növelése rendkívül fontos, mivel ezen elvek követése akár az üzemeltetési költségek csökkentésében is segíthet, valamint az ESG-kritériumoknak megfelelő ingatlanok finanszírozhatóbbak és befektetők által keresettebbek lesznek a közeljövőben.  A szállodamárkák ismét bebizonyították globális erejüket. David Jenkins (üzletfejlesztésért felelős alelnök, Radisson Hotel Group) kiemelte, hogy két új márkájuk, a Radisson Collection és a Radisson Individuals a világjárvány idején talált rá saját piacára, népszerűségük pedig azóta is töretlenül növekszik. A színpadra állított globális márkák képviselői kiemelték, hogy milyen jelentős előrelépést tettek a „collection”, “extended stay” és resort márkáik megerősítése terén Európa szerte. 

A HOTCO - 2023 keynote előadásait kiváló szakemberek és világszinten elismert előadók mutatták be: Oliver Bonke, a Deutsche Hospitality vezérigazgatója, Szigetvári József, a Szállás Group vezérigazgatója, Rupert Simoner, a HR Group tanácsadó testületének elnöke, Ruslan Husry, az HR Group vezérigazgatója és ügyvezető tulajdonosa, valamint Dimitris Manikis, a Wyndham Hotels & Resorts EMEA elnöke.  A panelbeszélgetések során a résztvevők bepillantást nyerhettek az elmúlt időszak legkiemelkedőbb tranzakcióiba, első kézből az érintett cégek képviselőitől. Az első panelbeszélgetés során bemutatott Wyndham - Vienna House akvizíció magasra tette a lécet, melyben a hallgatóság bepillantást nyert abba, hogyan vált a Vienna House egy sikeres márkává, majd ezt követően a Wyndham Hotels & Resorts általi felvásárlás útján globális szereplővé nőheti ki magát.  A konferenciát az Immofinanz és az S Immo, CPI Property Group általi felvásárlásának kiemelkedő története zárta, mely tranzakció a tavalyi év 10 legnagyobb értékű ingatlan akvizíciójának egyike volt. 

Szigetvári József a közép-kelet-európai turisztikai iparág jelenlegi és jövőbeli kilátásait és digitalizációját elemezte, emellett megosztotta a régió legnagyobb online szállásfoglalási portáljának, a Szallas.hu-t üzemetető Szállás Csoport növekedési és eladási történetét. A közönség nemcsak az információgazdag beszélgetéseken és a szakmai előadásokon vehetett részt, hanem az elsők között hallhatta Kerek Péter, az Accent Hotels stratégiai ügyvezető helyettesének és Silvija Lovreta, a Marriott International délkelet-európai nemzetközi szállodafejlesztési vezetőjének és a tulajdonos Polat Csoport ügyvezetőjének hivatalos bejelentését az első Four Points by Sheraton szálloda júliusi tervezett budapesti megnyitásáról.  

Összességében visszafogottan optimista jövőképpel zárult a HOTCO 2023. A gazdasági nehézségek és a geopolitikai kihívások ellenére a szállodaipar figyelemre méltó ellenállóképességről tett tanúbizonyságot a régióban, és még mindig kínál kiaknázatlan lehetőségeket. A panelbeszélgetések résztvevői és a hallgatóság egyetértettek abban, hogy a szállodai befektetések kiváló fedezetet jelentenek az inflációs kockázatokkal szemben, ezáltal kitűnő alternatívát kínálva a tradicionális lakóingatlan- és iroda befektetők számára.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.