„A világszerte ismert és elismert WSA jelmondata: Egyszerűen a legjobb párlatokban. Éppen ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy vállalatunk két zászlósterméke egyszerre részesült a legjobbaknak járó rangos nemzetközi elismerésben. Eddig csak a magyar piac, a magyar fogyasztóink részéről kaptunk pozitív visszajelzéseket, ez volt az Unicum Szilva első nemzetközi megmérettetése. A nagy sikerre való tekintettel a jövőben számos hasonló minőségi innovációt tervezünk.”– fogalmazott Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, a kétszeres, aranyérmes Unicum-helyezés kapcsán.
Az Unicum és az Unicum Szilva is a verseny szabályai szerint maximálisan adható WOB 100 pontból a rendkívül magas 92-es pontszámot kapta, a szakértő zsűri méltatta mindkét ital egyedi, tökéletes összhangot alkotó és hosszantartó ízvilágát. Az Unicum esetében az erős, testes bitter karaktert emelték ki, míg az Unicum Szilvánál a „füvek és gyümölcsök nemes együttesét” értékelték.
A WSA tíz évvel ezelőtt, Wolfram Ortner ötlete alapján kelt életre. A német síelő azt követően, hogy összetett versenyszámban negyedik lett az 1982-es Világbajnokságon, sérülései miatt visszavonulásra kényszerült, de nem ült sokáig tétlen, hanem a minőségi italok elkötelezettjeként megalakította a WSA-t, amely ma már a bécsi Destillata után a legrangosabb párlat-verseny. Ez az egyetlen olyan megmérettetés, ahol a nevezések száma korlátozott: a magasan képzett nemzetközi ital-szakértő zsűri minden évben maximum 450 mintát kóstol végig, így biztosítják a legjobbak kiválasztását, a minőségi díjazást.
Az Unicum Szilva alig egy éve van a piacon. Magyarország első bitter mesterkurzusán személyesen Zwack Sándor mutatta be a közönségnek. Akárcsak a klasszikus Unicum, több mint 40 válogatott gyógynövény párlatából és kivonatából készül, aszaltszilva-ágyon pihent, majd tölgyfahordóban érlelődött. Az Unicum Szilva egyedi ízét a kiváló minőségű aszalt szilva adja, amelyet kíméletesen szárítottak azért, hogy a gyümölcs megőrizze zamatát. Az Unicum Szilva ugyanakkor kiváló alapanyaga minőségi koktéloknak is. Nagy Zoltán, a Boutiq’Bar világhírű magyar mixere több egyedi koktél költeményt is megálmodott, amelyek a napokban zárult VinCE nemzetközi rendezvényen tartott bemutatón nagy sikert arattak. „Nem mondok újat, Magyarországon komoly hagyománya van a minőségi italfogyasztásnak, kiváló nemzeti italspecialitásainkban rejlő lehetőségeink ellenére a kevert italok kultúrájának színvonala mégis jelentősen elmarad a többi országokban tapasztalható szinthez viszonyítva. Az Unicum Szilva alapú koktélokkal éppen az volt a célom, hogy valami olyant alkossak, ami nemcsak a magyar, hanem a külföldi közönség számára is különleges, egyedi, és ami a legfontosabb, hungarikumból készül.” – ismertette a kulisszatitkokat a mixer az exkluzív Zwack Soda bemutatón.