A hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya a rendszerváltás óta eltelt időben sikerágazattá vált: az egy főre jutó éves pulykahús fogyasztás az 1990-es 2 kg-ról 15 év alatt több mint megháromszorozódott. Bár az EU csatlakozás óta az ágazat teljesítménye csökkent, a hazai fogyasztás még mindig a világ élvonalához tartozik, s exportunk is jelentős. A Magyar Pulykaszövetség úgy látja: a kedvező eredmények megtartásához az ágazat helyzetének könnyítésére van szükség.
A hazai pulykaágazat teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő, hiszen a 20%-ban exportra termelő iparág munkájának eredménye, hogy az egy főre eső magyarországi pulykahús fogyasztás az évi 5,5 kg-os értékével Európában élenjáró, a világon pedig csak az USA-ban és Izraelben magasabb az egy főre jutó pulykahús fogyasztás. Mindezt annak ellenére érte el az ágazat, hogy a rendszerváltás óta a hazai állattenyésztés nagy mértékben visszaesett.
A hazánkban a mintegy 60 ezer embert foglalkoztató baromfiágazat fejlődése a fogyasztói igények változásának is köszönhető: a húsfogyasztáson belül a baromfihús fogyasztásának növekedése a legdinamikusabb. Napjainkban az egészséges táplálkozás térnyerésével egyre inkább a fehérjében gazdag, könnyen emészthető húsok iránt mutatkozik nagy érdeklődés. Ugyanakkor a könnyű feldolgozhatóság, a feldolgozott termékek széles skálája a termelői oldalon fontos szempont, amelyeket összességében a baromfifélék közül a pulykahús tökéletesen kielégít.
A pulykaágazat az elmúlt húsz évben látványosan fejlődött. A feldolgozott pulykahús mintegy felét – ennek nagy része mellfilé – exportáljuk. A pulykahús, a mellfilé és a belőle készült számos konyhakész termék a hazai fogyasztásban is jelentős szerepet játszik. A hazai pulykakeltető, pulyka előnevelő, pulykahizlaló és pulykafeldolgozó vállalkozásokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Pulykaszövetség úgy látja, hogy a hazai termelés színvonala a közepesnél jobb, de azt mielőbb fejleszteni szükséges. A költségek folyamatos emelkedését csak technikai, technológiai fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni.
Ennek egyik feltétele ugyanakkor a romló jövedelemtermelő képesség helyreállítása. „A magyar pulykaágazat versenyképességének megőrzése és lehetőség szerinti növelése nemzetgazdasági szempontból is kulcsfontosságú kell, hogy legyen” – hívta fel a figyelmet Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.
Erdélyi István hozzátette, hogy „a kormányzatnak több lehetősége is van erre, például egy meghatározott méret felett lehetővé kell tenni a geotermikus energiához való hozzáférést, ennek kihasználtsága ma Magyarországon 4%-os, holott környezetvédelmi szempontból is fontos lenne az élelmiszeriparnak kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Emellett a jelenlegi 27%-os áfa csökkentése 5%-ra ugyancsak segítené az ágazatot, amely révén a legális vállalkozások erősödhetnének”.
Napjainkban Magyarország a világ pulykahús termelésének a 2%-át állítja elő, míg a világ pulykahús exportjából mintegy 4-5%-kal részesedik. A partnerek döntően európai uniós országok, de az elmúlt években szállítottunk Svájcba, Oroszországba és Hongkongba is. Egy főre jutó fogyasztásunk – ami volt 7 kg is – most 5-5,5 kg évente. Európában mintegy 200-300 olyan élelmiszeripari termék van forgalomban, amit pulykahúsból készítenek.
A mai korszerű hibridek vágósúlya több mint háromszorosa a hagyományos bronzpulykáénak, ugyanakkor 5-6-szor akkora szín mellhús tömeget produkálnak. A mai hibridek 1 kg csont és bőr nélküli mellhús előállításához 60%-kal kevesebb takarmányt, és ugyanennyivel kevesebb ivóvizet használnak fel, ami a genetikai munka kivételes előre haladásának következménye.
Érdekességek a pulykáról
● A nagy ünnepeken tradíció a pulykahús fogyasztása.
Az Egyesült Államok Pulykaszövetségének adatai alapján az ország összes pulykahús fogyasztásának közel egyharmada kötődik a hálaadási, valamint a karácsonyi és húsvéti ünnepekhez. Néhány évvel ezelőtt a megkérdezett amerikaiak 91 %-a nyilatkozott úgy, hogy fogyaszt pulykahúst Hálaadás Napján.
● Kik fogyasztanak a világon a legtöbb pulykahúst?
Egy lakosra vetítve évente a legtöbb pulykahúst (mintegy 13 kg-t) Izraelben fogyasztják. Ezt követi az USA, ahol 8-8,2 kg/fő/év.
● 2012-ben a világ pulykahús termelése meghaladta az 5,498 millió tonnát, melynek 49%-át az Egyesült Államok, 37%-át pedig az Európai Unió állította elő. Az amerikai származású pulyka ma a világon mindenhol megtalálható, de az állományok zömét Amerikában és Európában tartják.
Forrás: Élelmiszer Online