A sziklafalon kúszó kaktuszcsodák kertje Monacóban

A Földközi-tengeri mediterrán városállam sűrűn egymásra épült házai, palotái közé jól illeszkedik Jardin Exotique de Monaco, a lenyűgöző szépségeket rejtő kert, amelyhez kapaszkodón juthatunk el. A maga nemében páratlan látvány azonban elfeledteti a fáradságot.

Manapság kevesen tudják, hogy a kalandos életű, a tudományokat kedvelő I. Albert Monaco hercege, a neves óceanográfus ismerte fel azt, hogy a dél-európai mini állam klímája rendkívül alkalmas különböző tropikus növények honosítására. A kezdeményezésére azonban először a botanikus kertet nem a mai területén, hanem a herceg által építtetett és 1921-ben megnyitott Oceanográfiai Múzeum mellett található Szent Martin parkban alakították ki. Ott gyönyörködhettek először az arra járók a különleges trópusi növényekben.

Később azonban ez a hely szűknek bizonyult, ezért a mai kertet - amely kereken 80 esztendeje szolgálja a vendégeket -, Monaco úgynevezett Kutyafej oldalába, egy mesterségesen kiszélesített és kimélyített sziklapárkányra telepítették. Ez város fölött 120 méterre emelkedik és a meredek hegyoldal szinte teljes védelmet nyújt a a hidegebb légáramlatok ellen a növényeknek. Ezt a kedvező körülményt használták ki a tervezők, amikor a tudomány igényei mellett, a látványosságot tartották szem előtt.

Ebben a díszkertben viszonylag kis területen, nemcsak a Földköz- tenger térségének jellemző növényeiből telepítettek, hanem összegyűjtötték az afrikai flóra, a tropikus klímát jól tűrő néhány jellegzetességet is. Ennek köszönhetően számos kuktusz-féle díszlik itt. Virágzik az orchidea és az aloe, magasba szökik a bambusz és a sokféle pálma, amely jól megfér egymás közelében.

A terület manapság több ezer egzotikus pozsgás növénynek ad otthont. A kövek, a víz és a növényzet együttese a béke szigetét jelenti az idelátogatóknak. A kertészek szakavatott, folyamatos munkájának köszönhetően a kert ma is él és virul, évről évre sok ezer turistát fogad. Kilátót is építettek, ahonnan a legszebb látvány tárul a látogató elé a városállam pompás épületeiről és a kikötőről.

A különlegesen szép növényeket kedvelőknek ezen a területén egy földalatti cseppkőbarlang is húzódik, ahol szintén sok érdeklődő fordul meg gyönyörködve a természeti képződményekben. Ilyenkor a nyári melegben pedig különösen jól esik a látogatóknak a hűvös barlangi klíma, akik szinte világ szinte minden tájáról - így hazánkból is - érkeznek. A cseppkövek emlékezetes látványt nyújtanak. Az elegáns fürdőhelyről és pompájáról híres Monaco botanikus kertjének közelében szállodák, éttermek, kerékpár- és vitorlás- és jacht kölcsönzők is szolgálják a turisták kényelmét.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.