Sört csapolni nem is olyan egyszerű dolog. A tökéletes végeredményhez kilenc különálló lépés megtétele szükséges, a hűsítő kortyok csak ezután következhetnek. Mindössze kilenc lépésre volt tehát az a kilenc csapos, akik az előzetes kiválasztás után a magyarországi döntőben méretteték meg maguka, hogy kiderüljön, ki a legjobb a műfajban.
A Stella Artois által szervezett világbajnokság hazai döntőjének zsűrije is a verseny tétjének megfelelő volt, hiszen nem csak Melegh György sörcsapoló mester figyelte árgus szemekkel a versenyzők minden mozdulatát, de az zsüriasztal mögött kapott helyet őexellenciája Jo Indekeu, Belgium budapesti nagykövete is.
Mint a versenyt szervező Borsodi Sörgyár marketingigazgatója, Avvakumovits Edina elmondta, a versenyzők értékelésekor nem kevesebb, mint kétszáz (!) szempontot kell figyelembe venni, ennek alapján dől el, ki lesz a végső győztes. Valamennyi csaposnak két világos és egy búzasör csapolása és szervírozása valamint egy üveges barna sör szervírozása volt a feladat. A verseny - mint mondta - a vendéglátóhelyeken felszolgált csapolt sör színvonalának növelését célozza, hiszen a felkészülés során a csaposok megtanulák a hibátlan folyamatot. Így versengés áttételesen a csapolt sör presztizsének emelkedést is maga után vonja.
Az összevetésben végezetül Gulyás Sándor végzett az első helyen, Szabó Viktória és Szekeres Norbert előtt. Így a zalaegerszegi sörcsapoló bajnok képviselhet a magyar színeket október 24-én, a kanadai Montrealban, a híres Chalet Du Mont Royal-ban sorra kerülő Stella Artois Sörcsapoló Világbajnokságon.
Tekintse meg képgalériánkat. (Szöveg és foto: Kolbe Gábor)