Az ötlet két fiatal tokaji borász, Szilágyi László és Balassa István fejéből pattant ki, a közös megjelenések sikeressége kapcsán. Az egyesület az idei év elején kezdte meg működését, jelenleg 11 pincészet a tagja, akik mind a minőségi borkészítés elkötelezettjei. A Tokaji Borászok Asztaltársaságának minden tagja fiatal, új generációs borász, akik máshogy látják a minőséget és igyekeznek felpezsdíteni Tokaj város kulturális életét, mondta el lapunknak Balassa István. Az Asztaltársaságnak idén volt már egy rendezvénye, és a most hétvégi Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokra is készülnek saját programmal. Október 1-jén Tokaji Borkörutat szerveznek, amely nem csak borkóstolás, hanem kulturális és gasztronómiai program is egyben. A körút öt állomásból áll, amelyeken az egyesület borászatainak italait nyílik lehetőségük megkóstolni a vendégeknek.
Az első állomáson, a Dobogó Pincészetben a Balassa Bor és a Gizella Pince borai mellett a Gusteau Kulináris Élményműhely, a Tokaji Borecet Manufaktúra és a Pántlikás Kertészet termékeit is megismerhetik a látogatók. A következő állomáson, a Hímesudvar Pincészetben zenei aláfestéssel (“Tokaj szülte Borok és Dallamok” – Gábor Tamás Acoustic) ízlelhetik meg a Zöld Birtok, a Pinceköz, a Paulay Borház nedűit is és az Oroszlános Borvendéglő falatkáit. A körút harmadik állomásán aszútúrára invitálják az érdeklődőket, itt, az Erzsébet Pincében az aszú történetét mutatják be. A Sauska Pincészetben most először lesz kóstolható a Sauska Cuvée 111/2009 és a Sauska Cuvée 107/2009, amelyekhez kézműves kecskesajtokat kínálnak, emellett a Majoros Birtok borait is bemutatják itt. A pincészetben fotókiállítás és igényes lounge zene is szórakoztatja a vendégeket. A Szerelmi dűlőben végezetül hangulatos sétát tehetnek, szőlő és aszúszemet kóstolhatnak a látogatók, a Benkő Borházban pedig must- és borkóstoló, pincepörkölt és házi szőlős túrótorta várja őket.
Az Asztaltársaság terveivel kapcsolatban Balassa Istvántól megtudtuk, évente több rendezvényt terveznek, amelyek mindegyike várhatóan valamilyen nagyobb helyi eseményhez kötődik majd. Az Asztaltársaság nyitott, szívesen látnak bárkit, aki hasonlóan elkötelezett Tokaj jó hírének erősítésében. Emellett szívesen nyújtanak szakmai támogatást a jó minőségre törekvő fiatal borászok számára.