A díjátadó ünnepségen először Wolfgang Lukas köszöntötte a résztvevőket, majd Font Sándor képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, aki köszöntőjében összefoglalta, hogy kormányzati szinten milyen intézkedésekkel, törvényalkotásokkal segítették az ágazat munkáját az utolsó parlamenti ciklusok során. Dr,Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke kiemelte, hogy a Destillata versenyen történő részvétel nem egyszerűen presztizskérdés, de az együttműködés több szempontból is hasznos és előremutató a hazai pálinkaszektor számára.
Az 1992 óta megrendezett Destillata nemzetközi párlatversenyen idén 12 országból 171 főzde indult 1 560 mintával. A pályázók közül Ausztria (558 éremmel) nyerte el a legtöbb elismerést, amit Németország követett (311 díjjal), mögöttük hazánk szerezte meg a harmadik helyet a nemzetek versengésében. A 34 tagú, nemzetközi zsűriben két mgyar szakember, Lovassy György és a 2009-es „Év Főzőmestere” díjas Vértes Tibor kapott helyet.
Az előző évekhez képest több és számos új, összesen 24 magyar főzde mérette meg termékeit. A magyarországi indulók rekord mennyiségű, azaz 120 díjat gyűjtöttek be, amelyből 11 arany, 44 ezüst és 65 bronzérem született. A Nemzetgyőztes az aranyérmes Kajszibarack pálinkájával, 7 ezüst és 6 bronz érmével az Agárdi Pálinkafőzde lett; a következő legtöbb (13) díjat a Zimek Manufaktúra nyerte el. A tavalyi évhez hasonlóan idén is volt magyar nyertes az Év Pálinkája kategóriában, amit a 10 érmet elnyerő Vitalis Kft. – Márton és lányai pálinkái közül – a Magyar Kajszi Barack pálinka érdemelt ki.