Borban fürödve

Egy amerikai turisztikai portál a világ húsz legjobb borhotelje közé választotta a villányi Crocus Gere Borhotel és Wine Spát. Igaz, hogy a fiatal budapesti építész, Varga Kata által megálmodott ház nem olcsó szálláshely, de még válság idején is folyton telt házzal üzemel.

Ha megnézzük a világ egyik legnépszerűbb utazási portálján, a Tripadvisor.com-on a kommenteket, kiderül, nemcsak az itthoni borfogyasztók, hanem a külföldiek is kedvelik a Villányi borvidék négycsillagos házát. Legendás hosszú hétvégét töltöttünk ott, írja egyikük, a büféreggeli a legjobb minőségű, amit valaha is kóstoltam Magyarországon. Egy másik, szintén angol nyelvű bejegyzés arról tanúsodik, a szerzője a Crocusban ette élete legjobb marhabordáját.

Kis borház – nagy eredményekkel

Nemcsak a vendégek, hanem a turisztikai szakma is nagyra értékeli a huszonöt szobás villányi szállodát: a BootsnAll amerikai turisztikai portál nemrég a világ húsz legjobb borhotelje közé sorolta Gere Attila borász pincéjét és szálláshelyét. A listán amúgy az újvilág dominál, hiszen hat amerikai és két kanadai ház található rajta, de van spanyol, argentin, dél-afrikai, portugál, francia, német, új-zélandi és ausztrál borhotel is, a régiónkból pedig a magyar mellett felkerült egy horvát borház is.

Természet adta lehetőségek

A villányi vidéken őshonos kikerics latin nevéről (Crocus) elnevezett, 2008-ban átadott ház Varga Kata budapesti építész (ő végezte el a belsőépítészeti munkákat is) tervei alapján készült. A régi panzió alapjaira építette úgy, hogy a részekre tagolt frontrész nem lóg ki a kis házak alkotta pincesorból. Barátságos földszínek, természetes anyagok, energiahatékonyság jellemzi: a geotermikus hőt télen fűtésre, nyáron hűtésre használják.

Borból van az egész világ

Az építési munka során rég elfelejtett borpincéket is találtak, ezek egy része most bortrezorként üzemel. A nagy borokhoz méltó, míves háznak egyik erőssége a vinoterápiás wellnessközpont, ahol a kezelések fő alapanyaga a szőlő vagy a magja, saját receptúra alapján. A tulajdonos foglalkozása minden sarokban visszaköszön, hiszen az étteremben kristálypoharakból van a csillár, a szobákban pedig hatalmas borosüveg az éjjelilámpa, de még a medencében úszkálva is megcsodálhatja a vendég a borász vitrinbe rakott palackjait.
A házban lévő regionális gourmet-étteremben nem a konyhához igazították a borokat, hanem épp fordítva – a hétfogásos degusztációs menü a házigazda borait követi, a helyi – jellemzően sváb – konyha hagyományaira alapozva.
A tulajdonos lánya, Gere Andrea: „A nyitást követően a legnagyobb kihívást az átállás jelentette számunkra, hiszen itt többről volt szó a kezdeti panziónál, és ezt kommunikálnunk kellett a korábbi vendégkörünknek. A kapacitás kibővítése miatt azonban számunkra fontos volt, hogy új vendégeket is megszólítsunk. Olyan emberekhez kellett eljuttatni a szálloda hírét, akik eddig azért nem jöttek erre a borvidékre, mert nem találtak magas kategóriájú szálláshelyet. Nagyon örülünk, hogy a szállodánk híre mégis leginkább szájhagyomány útján terjed.”
Lukács Csaba
Vendég & Hotel, 2011. december


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.