40.000 látogató volt kíváncsi az Utazás kiállításra

Tunézia, Pécs és a Matyóföld volt a díszvendége idén Magyarország legnagyobb turisztikai vásárának, amelyet 37. alkalommal rendezett a Hungexpo. Az előzetes adatok szerint 40.000 látogató kereste fel a Budapesti Vásárközpontban rendezett vásár standjait.

Az idei Utazás kiállítás számokban hasonlóan alakult a 2013-ashoz: tavaly öt kontinens 30 országa vett részt a rendezvényen közel ötszáz kiállítóval, és akkor több mint 40.000 érdeklődő volt kíváncsi az expóra.

Az idei Utazás kiállítás, a Karaván Szalon, az Afrika Expo és a Port Bringaexpo 30.000 ezer négyzetméteren szintén ötszáz kiállítóval, 45 ország jelenléte mellett, színes kulturális forgataggal, csodás helyek ismertetőivel és kedvező utazási ajánlatokkal fogadta a közönséget.

Az Utazás Szakmai Fórumot idén is felvette az ENSZ Turisztikai Világszervezete az eseménynaptárába, mely folytatva a hagyományt most is egy nemzetközi Trend Riporttal indult. Előadásokat hallhatott a közönség többek között a kulturális turizmusról, a kongresszusi központ beruházás terveiről, és a Bocuse d’Or 2016-os európai döntőjének magyarországi pályázatáról is.

A családoknak kedvezett az expó

Idén a családbarát programok és lehetőségek álltak a vásár fókuszában, gyerekjátszó, játéksziget, kedvezményes családi belépő várta a látogatókat. A pihenési, utazási ajánlatokat hangulatos standokon, látványos bemutatókkal fűszerezve kínálták a közönségnek. Tunézia elsősorban új, déli területeinek bemutatásával, Pécs a dél-magyarországi város kulturális ajánlataival, Matyóföld a helyi hagyományok, a népi motívumairól ma már világszerte híres térség művészetével és pihenési lehetőségeivel vonzotta az utazóközönséget.

A külföldi díszvendég észak-afrikai népviselet által ihletett modern ruhákat, a belföldi díszvendég ikonikus Zsolnai vázák által inspirált öltözékeket mutatatott be, látványos divatshow keretében.

A pécsi stand ékköve a Zsolnay hagyomány bemutatása volt, köztük a 19 millió forint értékű, a Zsolnay manufaktúrában készült, kalandos történetű Apáti vázával, mely mellett interaktív virtuális túra keretében járhatták be a látogatók Pécs nevezetességeit.

A hazai turisztikai régiók mindegyike képviseltette magát az Utazás kiállításon, ahol a helyi színeket, a kulturális értékeket, a továbbvihető hagyományokat és az aktív szabadidő eltöltési lehetőségeit kínálták a negyvenezres közönségnek.

A négy nap alatt a médiából ismert sztárok produkciói valódi fesztiválhangulatot teremtettek a Vásárközpontban. A szerencse is gyakran kísérője volt a programoknak, hiszen a kiállítók által szervezett közönségjátékokon értékes nyeremények találtak gazdára, csakúgy, mint a már hagyományosnak számító Utazás 2014 közönségjátékban. Ezúttal a hét kijelölt állomáson kitöltött, és leadott tesztlapokkal húszezren pályáztak az egyiptomi és ausztriai nyereményutakra.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.