Időutazásra invitálták az érdeklődőket a hétvégén a Mátrába, ahol tájházakat, templomokat, várakat ismerhettek meg, úgy, ahogy máskor nem. A siroki várban például puskalövéssel köszöntötték őket, Kisnánán pedig betyárok jöttek elő a sötétből, hogy leszállásra "kényszerítsék" az utasokat. A kulturális kínálat mellett a már hagyományos gasztronómiai kóstolók sem maradtak el. A nánickától, a herőcén és a náplonkán át a sült derelyéig és rétesig ismét sikert arattak a helyi ízek. Az étkekhez a települések borászai kínáltak kiváló mátrai nedűket. A vendégek idén is eljuthattak a Mátrai Erőműbe, ahol a monumentális Heller-Forgó hűtőtorony már tavaly is az eseménysorozat egyik kedvence volt.
Kápolnai Nagy Ágnes, az egyesület elnöke a Turizmus Online-nak elmondta, az egyesület arra törekedett, hogy a településein, az adottságokhoz illeszkedő kínálatot állítson össze. Mátraderecskén például a mofetta látogatásával az egészségturizmus került a középpontba. Parádon a híres kénes víz jótékony hatásáról hallhattak tájékoztatót az érdeklődők. A Mátrai múzeumok éjszakáját és a Mátrai randevú programot számos koncert is színesítette. A programok megvalósítását az Új Széchenyi Terv TDM pályázata tette lehetővé.
Egy ugyancsak sikeres ÉMOP pályázatnak köszönhetően Kisnánán elindult a Mátra Expressz, hazánk legmagasabb hegyvidéki postakocsijárata. Nemrég érkezett meg a kis faluba a delizsánsz, - azaz a fedett postakocsi -, amely igazi középkori hangulatot varázsolt. A postakocsi a nyár további részében garantált programként jár majd a mátrai településeken és az érintett helyeken állomások jelzik a megállókat.
Azt is megtudtuk, hogy a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület immár hat rendezvény sátorral is rendelkezik, melyekhez további hat érkezik még a következő hetekben. Az egyedileg dekorált sátrak mellé szintén egyesületi emblémával ellátott asztalok is érkeznek. Így egységes arculattal jelenhetnek meg a rendezvényeken.
Az esztendő hátralevő részében további programokat szerveznek: gasztro-randevút, melynek keretében a vendégek három napig a falusi szálláshelyekről indulva ismerkedhetnek meg a méhészkedéssel, a rétesnyújtással és a kemencés ételek készítésével is.