Elhunyt Kuli László mesterszakács

Elhunyt Kuli László mesterszakács

Kuli László Miskolcon végezte szakács tanulmányait és szakácstanulóként 1957-ben a Miskolci Vendéglátó Vállalathoz került, majd 1960-ban a sikeres szakmunkás vizsgáit követően itt kezdett dolgozni szakácsként.

Munkája közben folyamatosan tovább képezte magát, ennek eredményeként technikusi végzettséget szerzett.

Hűségét vállalatához és elhivatottságát a szakmája iránt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 1996-ban a Miskolci Vendéglátó Vállalttól vonult nyugdíjba.

A vállalat képviseletében több alkalommal volt alkalma szakmai tudását külföldön is megcsillogtatni, dolgozott Németországban, Csehszlovákiában és Szovjetunióban.

A vállalatánál évekig dolgozott a Polónia étteremben, valamint az Anna Hotel konyhafőnöke volt, a vendéglátó termékek megújításában jelentős szerepet vállalt, amikor kinevezték a Gasztrofol Ételgyár termelés vezetőjévé, ezt a feladatot 16 éven keresztül töltötte be. Az itt előállított ételeket a hazai piac mellett Hollandiában, Ausztriában és Németországban is ismerték. Ezért nyugodtan kijelenthető, hogy az általa készített ételeket nem csak hazánkban, hanem a világ több országában is ezrek ismerték és fogyasztották napi szinten megelégedéssel.

Szerette munkáját ezért nyugdíjasként is aktívan dolgozott több kisvendéglőben, étteremben, ahol szakmai tapasztalatait sok fiatal kollégájának adta át, így ma szakács tanítványai közül sokan büszkék rá, hogy Kuli László séfet ismerhették és tanulhattak tőle szakma szeretetet és emberséget. Életének utolsó időszakában is aktívan részt vett azokon a találkozókon, melyeken a miskolci mesterek gyűlnek össze alkalmanként szakmai tapasztalat cserére.

Kitüntetései közül legmagasabb állami kitüntetése az 1986-ban átvett Munkaérdemrend bronz fokozata, emellett többször megkapta a belkereskedelem kiváló dolgozója címet, valamint a vállalat kiváló dolgozója címet is kiérdemelte munkájával. Méltán volt büszke arra, hogy a Miskolci Vendéglátó Vállalatánál a dolgozók jelölése alapján az Év embere kitüntető címet vette át ugyanebben az évben.

A mesterszakácsok tiszteletére szervezett első díszvacsorán, amit azoknak a mester címmel rendelkező szakácsoknak rendezett a MNGSZ helyi vezetősége, akik Miskolcon dolgozták le a szakmában életüket ő is átvehette azt az emlékplakettet, melyet a régió alapított.

 

Forrás: mngsz.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.