Film Francois Mitterrand szakácsnőjéről

(MTI) - Nem akármilyen fogást tett le Christian Vincent rendező a francia konyha szerelmeseinek asztalára: A palota ízei című új, bensőséges hangulatú filmjében Francois Mitterrand néhai francia elnök személyi szakácsnőjének történetét tálalja fel a nagyközönségnek.

A szocialista államfő 14 éven át, 1981-től 1995-ig volt az Elysée-palota lakója. Második mandátumának elején az elnök kezdett belefáradni a hivatalos bankettek kifinomult fogásainak özönébe, szerette volna gyakrabban ízlelgetni a hagyományos és tájjellegű népi konyhák helyi fogásait - ismertette a film forgatókönyvét a Le Parisien című francia lap.
Mitterrand figyelmébe ajánlották a Périgord vidékén élő és dolgozó Daniele Delpeuch dél-franciaországi konyhafőnököt (a filmben Hortense Laborie-nak hívják), és az asszony el is fogadta a megbízást. Az lett a feladata, hogy külön az elnöknek és néhány hozzátartozójának főzzön, az ő ízlésüknek megfelelően. Időnként az elnök különleges vendégeinek az asztalára is a személyi séf fogásai kerültek: példának okáért Mihail Gorbacsov szovjet vezető látogatásakor.
Az Elysée-palota magánlakosztályának konyháját bocsátották Delpeuch asszony rendelkezésére. Helyzete nemcsak azért volt kényes, mert szerepét nem mindenki nézte jó szemmel a palota szűk világában, de azért is, mert az államfő egészségi állapota romlott. Ma már tudjuk, hogy Mitterrand szinte egész elnöksége alatt prosztatarákkal küzdött, egyre szigorúbb diétát írtak elő számára.
Delpeuch asszony, akit a filmben a kiváló francia színésznő, Catherine Frot testesít meg, három év után felmondott, és ezzel véget is ért Mitterrand elnök gasztronómiai "különútja". A rendező Gérard Depardieu-t szerette volna megnyerni a filmbeli államfőnek. Miután ez nem sikerült, egy amatőrnek ajánlotta fel a szerepet, aki azonban korántsem ismeretlen a publikum számára.
A francia szellemi élet egyik kiválóságáról, Jean d'Ormesson akadémikusról, íróról van szó, aki - ez is pikáns íz a néző számára - annak idején a Le Figaro publicistájaként nem egyszer bírálta Mitterrand-t, a politikust. A francia kritikusokat megosztotta az ősz hajú kezdő alakítása, de meggyőzőnek találták a gasztronómiai örömök és az államfői méltóság érzékeltetésében. A bírálók azzal vigasztalódnak, hogy a film igazi ízét a kiváló Catherine Frot finom alakítása adta meg.
"Végül is mit szeretett enni az elnök?" - kérdezte a 20minutes.fr portál a film bemutatása alkalmából a valódi történet ma 70 éves hősnőjét, aki négy gyermeket nevelt fel, és mindmáig elegáns, határozott fellépésű személyiség. "Az elnök szerette az egyszerű alapanyagokból készülő gazdag ételeket. Azt mondta nekem: vezessen számomra olyan konyhát, mint a nagyanyám, és a legjobb francia fogásokat tálalja fel! Ő volt az egyedüli főnököm, és én nem tűrtem el, hogy bárki beleüsse az orrát a tányéraimba" - emlékezett Daniele.
Mitterrand-t "megfőzte" Delpeuch asszony lazaccal töltött káposztája, sarladaisi módra készült burgonyája, különleges hallevese, saint-honoré módi "nagyikrémje" és megannyi más kreációja. A személyi séf a legjobb termékek beszerzése érdekében nem riadt vissza attól, hogy felmondjon a korábbi szállítóknak, nagy bosszúságot okozva ezzel az elnöki kabinet vezetőjének és az Elysée könyvelőinek. Az előkelő etikettel címkézett tyúkok helyett périgord-i szomszédnőjének, Neuville asszonynak a szárnyasait hozatta a palotába, és ma is azt mondja, hogy azok voltak a világon a legjobbak. Mitterrand rajongott a szarvasgombáért, Daniele Delpeuch vidéken élő nagybátyját kérte meg a ritka csemege gyűjtésére.
Az asszony ma is büszke arra, hogy főztjét szerette az államfő - de mint mondja, végül belefáradt a palota bürokráciájába. Hogy ezután sem riadt vissza a szakmai kalandoktól, azt története folytatása bizonyítja: az Elysée-palota után egy ideig az Antarktisz jegét kutató tudósok konyháját vezette. Ma már csak barátainak és családjának főz. Daniele Delpeuch-nek több kiadó is felajánlotta, hogy írja meg Elysée-palotában töltött éveinek történetét, de ő nemet mondott. Más politikusoknak főzni? Nem, nem kíván szerepet vállalni a Fehér Ház és a Kreml konyhájában sem. Ha rajta múlna, mondja, szarvasgombát termesztene - Új-Zélandon.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.