Gyenge tavasz után erős nyár várható Hévízen

Bár a hosszúra nyúlt hideg hatását megsínylette a tavaszi időszak, a nyári szezon a szállodai kapacitások kihasználása tekintetében jól indul Hévízen.

A fürdőváros legnagyobb szállodája, a NaturMed Hotel Carbona erős nyárra számít az előfoglalási adatok alapján. A hideg meglepetésekkel indult tavasz nyomot hagyott sok hazai szálló vendégforgalmán is. A KSH adatai szerint országosan csökkent a vendégéjszakák száma idén áprilisban a tavalyi év azonos időszakához képest, vannak azonban jól teljesítő nagy szállodák is, melyek előfoglalási adatai alapján nincs ok a pesszimizmusra.

A hévízi NaturMed Hotel Carbona idén is erős nyári szezonra számít: míg tavaly májusban 58 százalékos volt az előfoglalás a szállodai szobák tekintetében, ez az érték idén májusban 79 százalékra emelkedett.

A vendégforgalom növekvő tendenciáját tovább erősítheti, hogy a Hévíz mellett elhelyezkedő sármelléki Hévíz-Balaton Airport repülőtéren a tavalyi 15 ezres utasszám idén 22-23 ezerre emelkedhet, többek között az új moszkvai charterjáratoknak, illetve a rigai menetrend szerinti járatnak köszönhetően.

Szobakihasználtság terén az áprilisi adatokon is látszik, hogy a gyógyszállodák az előszezon nyertesei: míg a hazai szállodák átlagos szobafoglaltsága 36,3 százalék volt, a gyógyszállodáké 57 százalék. A hévízi NaturMed Hotel Carbona ugyanakkor éves átlagban is kiemelkedő, 84,2 százalékos foglaltsági mutatóval és 2,5 milliárd forintos árbevétellel rendelkezik, mellyel az ország egyik legjobban teljesítő szállodája.

A díjnyertes gyógy- és wellness szálloda évek óta sikerrel épít a visszatérő hazai és külföldi vendégekre, akik gyógykúrákra, wellness hétvégékre érkeznek az év folyamán, illetve többnapos vakációra a nyári szezonban. Az egészség-megőrzés belföldi megítélésében is javuló tendencia mutatkozik éves viszonylatban a KSH adatai szerint: míg 2011-ben ilyen céllal 182 ezren töltöttek 5 napnál hosszabb időt wellness és gyógyüdülőkben, 2012-ben már 213 ezren választották a pihenés ilyen formáját.

„Osztrák, német, francia és orosz vendégeink mellett a belföldi vendégkör is kezdi tudatosan összekapcsolni a pihenést az egészségre fordított figyelemmel. Odafigyelünk, hogy gyógyászati, balneológiai és egészségügyi szolgáltatások mellett dietetikus trendeket és egészségmegőrző programokat is elindítsunk a kor igényeinek megfelelően.” – mondta el Lukács Ferenc, a NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.