A világ talán legnagyobb vendéglátó ipari szakkiállítása, a lyoni Sirha betétprogramjaként megrendezett verseny, amely immár a tizennegyedik volt az 1987-es első megmérettetés óta, a megszokott nemzetközi érdeklődés kíséretében zajlott.
A versenyre 60 nemzet nevezte be élvonalbeli séfjét, és a regionális előversenyeket követően huszonnégyen mutathatták be tudásukat a versenyboxokban. 2013-ban első ízben sikerült magyar vesenyzőnek túljutni az európai selejtezőn, Széll Tamás, a Michelin-csillagos budapesti Onyx étterem séfjének személyében. A magyar versenyző mellett első alkalommal szerepelt a lyoni világdöntőn Marokkó és Sri Lanka képviselője, ezzel 39-re emelkedett a valaha Bocuse d’Or döntőben főző nemzetek száma.
Az idei verseny újdonsága volt továbbá, hogy a korábbiaktól eltérően a nemzeti gasztronómia sajátosságit is értékelték a zsűri tagjai, ez az elmúlt években nem szerepelt a szempontok között.
Az talán az újdonságoknak köszönhetően némileg megtört a korábban megtapasztalt skandináv dominancia (bár az első tízben négy északi ország szerepel), a versenyt hazai versenyző, a francia Thibaut Ruggeri nyerte, a dobogó második fokán Dánia képviseletében Jeppe Foldager, a harmadikon némi meglepetésre a japán Noriyuki Hamada végzett.
A további sorrend: 4. Anglia, 5. Norvégia, 6. Svédország, 7. USA, 8. Izland, 9. Kanada. A magyar versenyző 10. helye az eddigi legjobb magyar eredmény a verseny történetében, melyben korábban ketten képviselhették hazánkat.
(Széll Tamás halétele)
(A 2011-es győztes Rasmus Kofoed a magyar húsételt mustrálja)
A verseny legjobb commis-ja a brit Kristian Curtis lett, a legjobb halétel díját a norvég, a legjobb húsétel díját pedig a brit team kapta.