A 2010-es év mérföldkő is volt a magyar „fine dining” szegmens számára, hiszen megkapta a Costes az első hazai Michelin-csillagot. A szakmabeliek szerint segítené a további fejlődést, ha a hazai alapanyagpiac és az oktatás is idomulna a csúcsgasztronómia igényeihez.
„Érezhetően erősödött tavaly a verseny, sok új csúcsétterem nyílt rövid időn belül, de ha szigorúan az európai nagyvárosok trendjét nézzük, szerintem még legalább ennyi elférne Budapesten” – mondta Nagy András, a Bib Gourmand minősítésű Arcade Bistro kreatív tanácsadói testületének a vezetője.
Hozzátette: Magyarországon még sokkal szűkebb a fizetőképes kereslet az ilyen nívós vendéglátóhelyek iránt, mint Nyugat-Európában. Emiatt nem is lehet az ott megszokott 50-60-70, illetve az esetenként több száz eurós fejenkénti fogyasztással számolni, csupán nagyjából a felével.
Forrás: Világgazdaság Online