Rendhagyó szezonnyitó gasztroházibulit tartottak a Balaton északi partján, a csopaki strandon az elmúlt hétvégén: a Tihany–Balatonfüred– Csopak–Paloznak–Alsóörs régió legjobb vendéglátósai és borászai összeálltak, hogy bebizonyítsák, van miért ősszel és télen is a Balatonhoz látogatni. Ízelítőt adtak kínálatukból, valamint bemutatták saját kiadású régiós gasztrotérképüket is, amely mostantól segítséget nyújt ötleteléskor és a tájékozódásban minden gasztroturista és idelátogató számára.
Példaértékű összefogás valósult meg a Balaton északi partjának egyik legfrekventáltabb és legnépszerűbb régiójában, ahol több mint egy tucat vendéglátós és borász döntött úgy, hogy szembeszállnak azzal a régóta bevált gyakorlattal, hogy augusztus után minden bezár, és nincs tovább élet a Balatonon. „Itt az ideje felébresztenünk a Balatont a téli Csipkerózsika- álmából! Minél összehangoltabban dolgozunk, annál inkább dübörögni fog az északi part. Nagyon örülök, hogy a többi vendéglátós és borász társam is hasonlóan gondolkodik” – mondta Deli János, a csopaki Márga bisztró társtulajdonosa, a szezonnyitó buli ötletének megálmodója.
Az őszi–téli időszakban a vendéglátóhelyek izgalmas programokkal készülnek, a klasszikus vasárnapi ebédtől kezdve borkóstolókon, borvacsorákon át zenei programok széles palettájáig várják programok a Balatonhoz látogató vendégeket.
A gasztrotérképen egyébként minden információ megtalálható, és kis piktogramokkal feltüntetik azt is, van-e gyerekmenü az adott helyen, panoráma, borospince, és melyik hely kutyabarát (szerencsére a legtöbb az). A kiadvány ingyenes, terjesztési pontok: a részt vevő éttermek és pincészetek, valamint a Balatonfüred– Veszprém régióban található szállodák és turisztikai irodák.