Háztájit vegyenek!

Felívelőben a háztáji gazdálkodás, amióta lazítottak a kistermelők tevékenységét szabályozó rendeleten.

Bővülnek a kistermelők értékesítési lehetőségei és a falusi turizmus kilátásai is, miután a július 6-ám hatályba lépett 52/2010.(IV.30) FVM rendeletet módosító szabályozás. Ennek értelmében a kistermelők éttermekbe és közintézményekbe is szállíthatnak termékeikből.

Az Index beszámolója szerint erősödik az igény a hazai házi ízekre, és az emberek hajlandóak is megfizetni a termékek árát. Az Indexnek beszámoló bolttulajdonosok elmondták: hogy az akár külön részekbe kipakolt, névvel ellátott házi áruk igen rövid időn belül elfogynak. Viszik a házi szörpöt, a lekvárt, frissen darált paprikát.

Többen úgy vélik: érdemes az értékesítést közösen, szervezett formában bonyolítani, mely által a növény- és állategészségügyi előírások is könnyebben teljesíthetők.

A háztáji termelés növekedése értelemszerűen a munkanélküliségre is jó hatással bír. A módosult rendelet révén a falusi vendégasztal szolgáltatás is egyszerűbbé válik, és itt is nőhet a foglalkoztattak száma.

A lazább szabályozás ellenben nagyobb figyelmet és hatékonyabb ellenőrzést kíván meg a hatóságoktól. Az Indexnek nyilatkozó Csoma Mihály körzeti állatorvos szerint lesznek, akik megpróbálják kijátszani a szabályozást.

Hasonlóan körültekintőnek kell lennie a hatóságnak házi pálinkafőzés ügyében, mivel a készülő rendelet szerint a saját célra történő főzést nem kell a hatóságoknak bejelenteni, illetve nem kötelesek az otthoni gyümölcspárlat-főzők kereskedelmi forgalomban kapható készüléket vásárolni.

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta: nem fog házról-házra járni a VPOP, hogy ellenőrizze a házi főzést. Az államtitkár úgy véli: 20 évvel ezelőtt még korai lett volna meghozni egy ilyen liberális törvényt, mára azonban felnőttek annyira az emberek, hogy megadja nekik a törvényhozás a bizalmat.

A pálinkafőzés liberalizációjának hatályba lépéséről szerdán, a 29 pontos gazdásági törvénycsomag szavazásakor dönt a parlament.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.