A hungarikum szőlőfajták borainak kóstoltatása mellett neves borászok és szakemberek tartanak előadásokat. Többek között szó esik a Festetics és a Keszthely környéki szőlőbirtokok történetéről, a borkészítés fortélyairól, a hungarikum szőlőfajtákról és a fűszerezett borokról - mondta Osvald Bálint, a szervező Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a magyarországi nemesítésű hungarikum borfajták bemutatkozó fórumán megemlékeznek Bakonyi Károly (1921-2010) cserszegtomaji szőlőnemesítőről. Az emléksarokban a fotóiból, munkásságának tárgyi emlékeiből nyílik kiállítás.
A bormustrára neves gasztronómiai kiállítók is meghívást kaptak, akik gazdagon terített asztallal, étel- és italkülönlegességekkel, házi sajttal és pogácsával, füstölt hústermékekkel, nemes pezsgővel és jófajta házi pálinkával várják az érdeklődőket. A nap bordalkoncerttel zárul, a talpalávalót a Borra-Való Zenekar húzza.
A rendezvényt a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete patronálja, a szervezéséhez a Pannon Egyetem Georgikon Kara nyújt szakmai segítséget.
Forrás: MTI