Huszonhét nagyprojekt előkészítésén dolgozik a főváros

Huszonhét, 50 millió euró feletti értékű nagyberuházás előkészítésén dolgozik a fővárosi önkormányzat, amelyekhez a 2014 és 2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban pályáznának forrásokra - jelentette be a főpolgármester hétfőn, Budapesten sajtótájékoztatón.

Tarlós István elmondta: a korábbi, örökölt projektekkel összefüggő "kármentés" mellett több beruházás már folyamatban van és megkezdték a továbbiak jogi, műszaki és pénzügyi előkészítését. Részletes, komplex, 2030-ig szóló városfejlesztési koncepciót készítettek, amelyre az elmúlt 3 évtizedben nem volt példa. Ehhez illeszkedik a Duna menti területek fejlesztési tanulmányterve is, ami 20 éves hiányt pótol - tette hozzá.

A városvezető megerősítette, hogy a főváros közeli és távlati fejlesztéseit a kormányzattal együttműködve valósítja meg.

A főpolgármester a tervezett, 1100-1300 milliárd forint összértékű a nagyprojektek között elsősorban közlekedésfejlesztési beruházásokat sorolt fel, így egyebek mellett a hármas metró rekonstrukcióját és északi meghosszabbítását; a villamos- és trolibusz járműprojekt második ütemét; a kisföldalatti rekonstrukcióját és keleti meghosszabbítását; a fogaskerekű vasút és környezetének rendezését és Széll Kálmán térig történő meghosszabbítását; a csepeli és ráckevei HÉV összekötését az Astoriával és 400 új autóbusz forgalomba állítását.

A tervek között szerepel a hiányzó csatornarendszer kiépítése, a Lánchíd és a Váralagút felújítása, gyógyfürdők és a Városháza tér megújítása, a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztése, valamint közmű-rekonstrukciók is.

Tarlós István utalt arra, hogy a négyes metró beruházás mellett folyamatban van a többi között a rákoskeresztúri buszfolyosó kialakítása, az 1-es, a 3-as villamosberuházás, a budai fonódó villamosprojekt, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása és a Széll Kálmán tér felújítása.

Kijelentette: Budapest igenis fejleszt és nem álmokat kerget, az előkészítő munka után 2014-ben szinte azonnal meg tudják majd célozni az uniós forrásokat. Hozzátette: a napokban több beruházáshoz is támogató határozatot várnak a kormánytól.

A főpolgármester arról is szólt, hogy a két éve elkészített fehér könyvhöz hasonlóan a jövő hónapban újabb kiadványt jelentetnek meg, amelyben részletesen beszámolnak a korábban felsorolt "kritikus ügyekben" elért eredményekről.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.