Íme, az új badacsonyi étel!

A „Badacsonyi halderelye” lesz a badacsonyi régió nagykövete a gasztronómiában, így a finom badacsonyi borok mellé most már egy hamisítatlan badacsonyi ételt is kóstolhatunk.

A kezdeményező Badacsonyi KÖR megalakulása óta azon dolgozik, hogy a Badacsony megtalálhassa méltó helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Ehhez a jó minőségű borokon túl a gasztronómia és borturizmus fellendítésére is szükség van, ezért legújabb akciójuk során jó nevű séfeket kértek fel arra, hogy a kiváló minőségű helyi alapanyagokat felhasználva találjanak ki egy új Badacsonyi ételt.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a séfeknek egy olyan ízig-vérig badacsonyi ételt sikerült megalkotniuk, amelyet jó eséllyel megkedvelhetnek az éttermek és a háziasszonyok is. Így a badacsonyi borok mellett a Badacsonyi halderelye lehet a régió nagykövete a gasztronómiában” – hangsúlyozta Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza a budapesti New York Palotában megrendezett ételbemutatón.

„A Badacsonyi halderelyét tiszta ízek jellemzik, megjelenése miatt pedig nemcsak otthon, hanem bármelyik étteremben megállja a helyét” – mondta Wolf András a New York Kávéház és Salon Étterem séfje. Az étel mellé a Badacsonyi KÖR tagjai által közösen elkészített Kéknyelű bort szolgálták fel a New York Palotában.

„Magyar konyhának itthon és külföldön mindmáig azt neveztük, amit lényegében Gundel és Krúdy idejében alakítottak ki. Mai kezdeményezésünk abban is újat hozhat, hogy merjünk maradandóan új fogalmakban gondolkodni a magyar konyháról, az egyedi és egyéni kreációkon túlmutató közösségi formában. A régiók konyhájaként lehet ma újjáteremteni azt, ami magyaros konyhaként túl általános, félrevezető és a világban egyértelműen meghaladott felfogásnak számít” – mondta Kardos Gábor, a Badacsonyi KÖR tagja, a kezdeményezés ötletadója.

Egészséges, modern és finom

Az új ételt a Badacsonyban megtalálható kiváló minőségű alapanyagok ihlették, de elkészíteni természetesen máshol is el lehet, hiszen például a Kéknyelű szőlő levelét más szőlőlevéllel is lehet helyettesíteni. A modern szőlőművelés során számos alkalommal ritkítják a leveleket (tetőzés, oldalazás, ritkítás), így a szőlőlevelek felhasználásával egy olyan vitaminban és tápanyagokban gazdag alapanyag hasznosul, amely korábban kárba ment.

A Badacsonyi KÖR az elkészült receptúrát, leírással és fényképekkel igyekszik minél több étteremnek eljuttatni. Reményeik szerint az új tanévben már a Vendéglátóipari Főiskolák és Szakközépiskolák tananyagában is szerepelni fog majd.

A nagyközönség első alkalommal a Badacsonyi borfesztiválon kóstolhatja majd a Badacsonyi halderelyét, ahol az akciót támogató Hotel Bonvino séfjei fogják elkészíteni az ételt.

A Badacsonyi halderelye alkotói:

Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem).


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.