Fazekas Sándor kiemelte: Békéscsaba a magyarországi kézműves élelmiszer-előállítás minta települése. A városban és környékén 150 kézműves kolbászkészítő dolgozik, az alapanyagot termelőkkel együtt az ágazat több ember számára nyújt megélhetést, mint egy ipari nagyüzem.
Békéscsaba a kézműves gasztronómiai hagyományok fellegvára, a csabai kolbász elismert termék, a hozzákapcsolódó kolbászfesztivál nemzetközi turisztikai vonzerővel rendelkezik - magyarázta Fazekas Sándor.
A CsabaPark projektet a város önerő nélkül, uniós és állami támogatásból valósítja meg - mondta Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere. Hozzátette: a közbeszerzési eljárás hamarosan elkezdődik, a tervek szerint 2013. április közepéig kötik meg a szerződést a kivitelezővel, és 2014. áprilisban vehetik birtokba a csabaiak az épületkomplexumot.
A beruházás keretében utak és parkolók létesülnek. Épül egy 1500 négyzetméteres "kolbászudvar-látogatóközpont", a turisták interaktív programok segítségével is részesei lehetnek egy hagyományos, falusi disznóvágásnak és kolbászkészítésnek, fogyaszthatnak és vásárolhatnak a termékekből, és megismerhetik a kolbászkészítés történetét. A területen épül egy 2800 négyzetméteres fesztiválcsarnok, a gyerekeknek egy 2500 négyzetméteres tematikus park Óriások konyhája néven.
Forrás: MTI