Az akár Mangalica - Szürkemarha Fesztiválnak is nevezhető rendezvény céljai között szerepel, hogy a látogatókkal megismertesse a magyar biotermékeket, az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, a hungarikum italokat, valamint hogy Gyula város idegenforgalmi kínálata az eddigieknél még szélesebb körű programokat nyújtson mind a lakosság, mind a városba látogatók számára.
Az idei év során a rendezvény Harruckern Fesztivállal bővül, melynek keretein belül a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény bemutatja a náluk tanulható szakmákat, illetve képzőművészeti kiállítást tart.
Idén képviselteti magát az Országos Méhészeti Egyesület is, a vendégeket mézkóstoló, mézvásár, valamint méztermelési és méhészeti eszközök bemutatója várja.
A "Bográcsban készült mangalica ételek" főzőversenyén a résztvevők megmutathatják hogy a mangalica húsát milyen látványosan és sokféleképpen lehet elkészíteni. Az elkészített ételeket számos elismert személyiség pontozza, úgy mint Dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács, illetve Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.
További információt itt olvashatnak.