Ízlés kérdése?

(MTI) - A ganajtúró bogarak és a hangyák jelenthetik a megoldást a jövő élelmiszerellátási problémáira - állítják brit kutatók, akik egy speciális eljárást kidolgozva háromdimenziós nyomtatással készítenek ízletes rágcsálnivalókat rovarokból.

Az új technológiát kidolgozó Ken Spears, a London South Bank University ételtechnológusa szerint a rovarokkal való táplálkozás - amely bevett gyakorlatnak számít a világ számos pontján -, nem csupán az élelmiszerhiány problémáját oldaná meg, hanem biztosítaná, hogy az emberek elegendő fehérjéhez és ásványi anyaghoz jussanak.
A projekt keretében a kutatók kiszárítják és finom porrá őrlik a rovarokat vagy azok lárváit, hogy lisztet készítsenek belőlük, amelyet azután csokoládéval, krémsajttal vagy különböző fűszerekkel vegyítenek, olyan keveréket nyerve, amelyből háromdimenziós nyomtatással ízletes ételeket tudnak készíteni.
Spears szerint a szakemberek ez idáig kénytelenek voltak a Nagy-Britanniában előforduló rovarokra szorítkozni, így például házi lisztbogár lárváinak őrleményét vegyítették fondanttal, hogy tortákra szánt cukormáz bevonatot készítsenek, de a jövőben szeretnének fehérjében gazdagabb fajokkal dolgozni és jóval kifinomultabb alakzatokat, illetve bonyolultabb ételeket is létrehozni.
A szakemberek úgy vélik, hogy a rovarok fogyasztása jelentheti a megoldást a jövő globális élelmiszerellátási problémáira, mivel - a növekvő globális népesség és a fokozódó élelmiszerigény fényében - a gyakorlat csökkentené a környezetre és az állattenyésztésre nehezedő nyomást - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.
A kutatók reményei szerint, ha kívánatos formában tálalják a rovarokat, akkor több ember lesz hajlandó enni belőlük. A rovarok gazdag fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrást jelenthetnek. Egy ganajtúró bogár például több vasat tartalmaz, mint egy szelet steak, és négy tücsökben annyi kalcium van, mint egy pohár tejben.
Spears szerint a kutatók azt remélik, hogy a jövőben jóval egzotikusabb, és magasabb fehérjetartalmú rovarokat - például dél-afrikai mopaneférgeket - is bevonhatnak a projektbe, hogy az előállított ételek még több tápanyagot biztosíthassanak az embereknek, és akár a katasztrófa sújtotta területeken is be lehessen vetni őket élelmiszerforrásként.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.