Járt már Európa Grand Canyonjánál?

A látvány lenyűgöző és a méretek elképesztőek. Több tíz emeletnyi magas mészkősziklák sorakoznak egymás mellett, alattuk pedig hatalmas szurdok tátong. Lenn a mélyben az azúrkék vizű Verdon folyó csíkját látni.

Európa egyetlen Grand Canyonját a mediterrán Dél-Franciaország területén találni. Aki veszi a fáradságot és ellátogat ide, meggyőződhet arról, hogy az elmúlt időszakban turistaparadicsommá fejlesztették a területet, ahol évente sok ezren fordulnak meg a világ különböző részeiből. A szurdokot a természet csodájaként emlegetik, melynek látványa nagy élményt jelent a természetszerető látogatóknak. Kevesen tudják, hogy a francia tengerparttól alig másfél óra alatt érhető el, a festői Perovence tartományban a kanyon tetején kanyargó úton. Itt bámulatos szépséggel tör elő a táj, amely évmilliókkal ezelőtt, az Alpok felgyűrődése után a geológiai harmadkor időszakában alakult ki, ahogy a Verdon folyó utat vágott magának a mészkövekben.

Lenn a szurdok alján egy másik érdekességet is látni, miután találkozik egymással a Verdon és az Artuby folyó, amely a magasból, a kilátó teraszáról jól nyomon követhető. Ennek a közelében húzódik a panoráma utat összekötő 180 méter magasan ívelő viadukt, - az Artuby híd -, amely a modern építészet egyik remeke.

A kanyon méretei lenyűgözőek. A szélessége néhol eléri kétszáz métert, máshol a másfél kilométert, de közvetlenül a Verdon-folyó vizénél mindössze nyolc méteresre szűkül. Emellett 21 kilométer hosszúságban ejti ámulatba a vendégeket szépségével. A viadukt közelében, a 450 méter mély szakadékhoz vezet az a turistaút, melynek végét közvetlenül a folyónál találni. A bakancsos turisták szívesen látogatják.

A kanyonban tovább haladva, az 1500 méter magas tömb alatt fantasztikus kép tárul a látogatók elé. A Lac de Sainte - Croix elnevezésű, tóvá duzzasztott Verdon-folyó, melynek a sziklák közé benyúló smaragd zöld színű csíkja pazar látvány. A hatalmas víztömegből mesterséges úton, még 1974-ben tavat alakítottak ki és azóta élvezik a vízi sportok szerelmesei. Emellett áramot termel és a vizét locsolásra is használják a kertészetekben. Természetesen a csónakok, a kajakok, a vízibiciklik itt fő eszközök, melyekkel a szurdokba evezhetnek a turisták.

A kanyon legfontosabb túraútvonalát éppen 85 esztendeje, 1928-ban alakították ki és két évvel később nevezték el Edouard Alfred Martel (1859-1938) francia karszt- és barlangkutatóról. Ő vezette két társával az első expedíciót a Verdon kanyon mélyére 1905 augusztus 11-én. Ennek a kivételesen gyönyörű vidéknek a megőrzésére viszont csak jóval később, 1977-ben hozták létre a régiós természetvédelmi parkot, a Parc Natural Regional du Verdont, amely azóta különleges védelmet nyújt a területnek. A kanyon tetején az elmúlt években hét kilátót építettek. Ezek segítségével a környék valamennyi természeti szépségét felfedezhetik az érdeklődők.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.