Hümmögés, hammogás, lapozgatás, jegyzetelés, pontozás, aztán újabb és újabb versenyzők munkái kerülnek az ítészek szeme elé. Kiadónk részéről hárman is képviseltetjük magunkat, de persze meghívtuk a zsűri tagjai közé a díjakat felajánlók képviselőit is – akik egy híján – mind jelen vannak. Lapoznak, szemlélődnek, olvasgatnak, aztán vésik a pontokat velünk együtt az értékelő lapokra.
„Hmmm, ennek aztán kitalálták a tipográfiáját!”, „Hú, de hangulatos ez a hely, el is megyek ide hamarosan, az tuti” „Ennek az étlapnak a belseje, sokkal jobb, mint a külseje”, „Jé, ez egy iratmappa, azt nevezték ki tán ebben a szállodában étlapnak?” – ilyen, és ehhez hasonló kiszólások színesítik a papírzörgés és tollsercegés egyhangú pillanatait.
Amikor mindannyian egyenként szemrevételeztük a beküldött pályamunkákat, amúgy úrfelmutatás módra is sorra vesszük közösen, hogy a külön-külön osztott pontok eredményeit közös nevezőre hozzuk. Az az igazság, elég egységes az álláspont, nincs vita arról, kik legyenek a győztesek, meg is születik a végeredmény:
1. Létrehozunk egy összevont kategóriát az egyik versenyző érdekében, hiszen a veresegyházi Katlan Tóni étterem csapata mind weblap megjelenés, mind pedig a 30 főig terjedő vendéglátóegységek kategóriájában nevezett – és győzött. Hiszen étlap és itallapja egyedi, ötletes, stílusos, skandinávosan letisztult kreatív megoldásokkal teli, és olyan hangulatos a netes megjelenéssel karöltve, hogy visszaadja annak is, milyen lehet a hely – aki még sosem járt ott.
2. Kávéházak kategóriában a pesti Üllői úti Zila Kávéház étlap és itallapja a győztes, itt viszont megállapodik a zsűri abban, hogy különdíjat ad mindenképp egy másik versenyzőnek, a budai Tranzit Art Café csapatának. Mert retro hangulatú, nagyon kedves életérzést árasztó étlap és itallapja igazi emberarcú vendéglátást tükröz, amire a zsűri – és vele együtt a vendégkör ma nagyon fogékony – ráadásul ez igencsak ritkaságszámba megy a mai vendéglátás területén, ezért érdemes értékelni, díjazni.
3. A 30 fő feletti vendéglátóegységek kategóriában neveztek a legtöbben, úgyhogy itt szoros verseny alakult ki, de végül egységes a zsűri véleménye abban, hogy a dobogón mindenképp helye van a budai Vár álomszép helyén lévő exkluzív étterem étlap- és itallapjának, vagyis a Halászbástya étterem által beküldött pályamunkának. Itt áll elő az a helyzet, véli a zsűri, hogy az étlap belső oldalai valamint maga a hely sokkal elegánsabb, mint amit a visszafogott borító jelez.
4. A 30 fő feletti vendégszám fogadására alkalmas egységek között a képzeletbeli dobogó második fokára a győri gyönyörű új üzleti hotel, a négycsillagos ETO PARK HOTEL NARRABO éttermének étlapját helyezzük. Amiért nem a csúcsra kerül, az szintén a borító polémia: kicsit nehezen nyitható, azonban az étlapot böngészve megállapítjuk, hogy a hely gasztronómiája olyan csalogatónak és izgalmasnak tűnik, kiváló séf a heti menü ajánlata – és a hotel logoja is gyönyörű -, hogy ez a pályázati munka az egyik bizonyítéka annak: a belbecs mindig az igazi érték.
5. És elérkezünk a legfőbb győztes kihirdetéséhez: itt egységes az ítészek véleménye, a Dohány utcai ARAZ Étterem étlapja viszi el mindenkinél a pálmát. Mert letisztult, egyszerű, átlátható, és mégis egyben elegáns az étlap, itallap, ott fekete a borító széle, ahol kell: azaz ahol a vendég kézben fogja és lapozza, cserélhető a belseje, és az egész étlap, itallap stílusa, színvilága harmóniában áll azzal a szállodával – a Continental Hotellel -, amellyel egy épületben, mégis attól külön is, illetve a vendégek kiszolgálása érdekében azzal együttműködik.