Jöttek, neveztek, győztek

Bár heten vagyunk, mint a gonoszok, de egyikünk sem rosszindulattal szemléli a keze ügyébe kerülő étlapokat, itallapokat, sőt inkább nagyon is pozitív hozzáállással, lelkesen mélyülünk el bennük. Hiszen most érkeztünk idei Étlap és itallap versenyünk befutójához: június 14-én a zsűrizés zajlik kiadónknál, a Professional Publishing Hungary Kft.-nél.

Hümmögés, hammogás, lapozgatás, jegyzetelés, pontozás, aztán újabb és újabb versenyzők munkái kerülnek az ítészek szeme elé. Kiadónk részéről hárman is képviseltetjük magunkat, de persze meghívtuk a zsűri tagjai közé a díjakat felajánlók képviselőit is – akik egy híján – mind jelen vannak. Lapoznak, szemlélődnek, olvasgatnak, aztán vésik a pontokat velünk együtt az értékelő lapokra.

„Hmmm, ennek aztán kitalálták a tipográfiáját!”, „Hú, de hangulatos ez a hely, el is megyek ide hamarosan, az tuti” „Ennek az étlapnak a belseje, sokkal jobb, mint a külseje”, „Jé, ez egy iratmappa, azt nevezték ki tán ebben a szállodában étlapnak?” – ilyen, és ehhez hasonló kiszólások színesítik a papírzörgés és tollsercegés egyhangú pillanatait.

Amikor mindannyian egyenként szemrevételeztük a beküldött pályamunkákat, amúgy úrfelmutatás módra is sorra vesszük közösen, hogy a külön-külön osztott pontok eredményeit közös nevezőre hozzuk. Az az igazság, elég egységes az álláspont, nincs vita arról, kik legyenek a győztesek, meg is születik a végeredmény:

1. Létrehozunk egy összevont kategóriát az egyik versenyző érdekében, hiszen a veresegyházi Katlan Tóni étterem csapata mind weblap megjelenés, mind pedig a 30 főig terjedő vendéglátóegységek kategóriájában nevezett – és győzött. Hiszen étlap és itallapja egyedi, ötletes, stílusos, skandinávosan letisztult kreatív megoldásokkal teli, és olyan hangulatos a netes megjelenéssel karöltve, hogy visszaadja annak is, milyen lehet a hely – aki még sosem járt ott.

2. Kávéházak kategóriában a pesti Üllői úti Zila Kávéház étlap és itallapja a győztes, itt viszont megállapodik a zsűri abban, hogy különdíjat ad mindenképp egy másik versenyzőnek, a budai Tranzit Art Café csapatának. Mert retro hangulatú, nagyon kedves életérzést árasztó étlap és itallapja igazi emberarcú vendéglátást tükröz, amire a zsűri – és vele együtt a vendégkör ma nagyon fogékony – ráadásul ez igencsak ritkaságszámba megy a mai vendéglátás területén, ezért érdemes értékelni, díjazni.

3. A 30 fő feletti vendéglátóegységek kategóriában neveztek a legtöbben, úgyhogy itt szoros verseny alakult ki, de végül egységes a zsűri véleménye abban, hogy a dobogón mindenképp helye van a budai Vár álomszép helyén lévő exkluzív étterem étlap- és itallapjának, vagyis a Halászbástya étterem által beküldött pályamunkának. Itt áll elő az a helyzet, véli a zsűri, hogy az étlap belső oldalai valamint maga a hely sokkal elegánsabb, mint amit a visszafogott borító jelez. 

4. A 30 fő feletti vendégszám fogadására alkalmas egységek között a képzeletbeli dobogó második fokára a győri gyönyörű új üzleti hotel, a négycsillagos ETO PARK HOTEL             NARRABO éttermének étlapját helyezzük. Amiért nem a csúcsra kerül, az szintén a borító polémia: kicsit nehezen nyitható, azonban az étlapot böngészve megállapítjuk, hogy a hely gasztronómiája olyan csalogatónak és izgalmasnak tűnik, kiváló séf a heti menü ajánlata – és a hotel logoja is gyönyörű -, hogy ez a pályázati munka az egyik bizonyítéka annak: a belbecs mindig az igazi érték.

5. És elérkezünk a legfőbb győztes kihirdetéséhez: itt egységes az ítészek véleménye, a Dohány utcai ARAZ Étterem étlapja viszi el mindenkinél a pálmát. Mert letisztult, egyszerű, átlátható, és mégis egyben elegáns az étlap, itallap, ott fekete a borító széle, ahol kell: azaz ahol a vendég kézben fogja és lapozza, cserélhető a belseje, és az egész étlap, itallap stílusa, színvilága harmóniában áll azzal a szállodával – a Continental Hotellel -, amellyel egy épületben, mégis attól külön is, illetve a vendégek kiszolgálása érdekében azzal együttműködik.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.