Kedden nyit a Hoventa

Október 19–22. között immáron 29. alkalommal kerül megrendezésre a Hoventa nemzetközi szálloda-, vendéglátó-ipari és gasztrotechnikai kiállítás. Huszonnyolc sikeres alkalom után az idén először rendezi az eseményt a Hungexpo.

Azt hihetnénk, hogy a világ egyik legegyszerűbb dolga átvenni egy évtizedek óta sikeres kiállítás szervezését. Bizonyos szempontból talán igaz is ez az állítás, ugyanakkor a „dicső múlt” hatalmas felelősséget is helyez az új rendező vállára – mondja kérdésünkre Szalai Levente kiállításigazgató.

Széles körű nyitás a szállodaipar felé

 „Tavaly vásároltuk meg a Hoventa kiállítást, és sokan azt gondolták, hogy egy minden szempontból nehéz időszakban ez talán túlságosan bátor lépés. A Hungexpo tulajdonosai ugyanakkor úgy érezték, hogy az általánosnak mondható kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére megtalálhatók azok a szegmensek, amelyek a kiállítás tematikájába történő bevonásával középtávon gazdaságos befektetésnek bizonyulhat a Hoventa.”

Ha az idei kiállítás programját böngésszük, azonnal szemet szúr, hogy a korábbi éveknél jóval nagyobb hangsúllyal van jelen a szállodaipar, illetve az ezt kiszolgáló szakterületek. Igaz, hogy a Hoventa utolsó időszakában ez a szegmens kissé háttérbe szorult, azonban a Hungexpo döntéshozói úgy érezték, hogy a rendelkezésükre álló kapcsolati tőke segítségével ebbe az irányba nyitva újítják meg a patinás rendezvényt. Hogy ez a törekvés mennyire lesz sikeres, az még a jövő kérdése. Ugyanakkor a jelentkezők száma azt mutatja, sikeres fogadtatásra talál az új koncepció.

Nem csak magyar kiállítók lesznek 

„Csak a szigorú tényeknél maradva: tavaly 3100 négyzetméter értékesített felülettel üzemelt a Hoventa, az idei évben már ennek másfélszereséről számolhatok be – mondja az adatok alapján a kiállításigazgató. – Mivel 2010-et valójában átmeneti évnek tekintjük, úgy döntöttünk, nem emelünk árat. Ugyanakkor fő célunk az, hogy a korábban valóban kicsit mostohán kezelt szállodaipar számára is ugyanolyan fontos fórummá váljunk, amennyire a vendéglátás többi szegmense értékeli ezt a szakkiállítást.”

Szalai Levente hozzáteszi, ezzel párhuzamosan nemzetközi szinten is növelni kívánják a Hoventa presztízsét, elsősorban természetesen regionális szinten. Ennek pozitív fogadtatását jelzi a már érzékelhető osztrák, cseh és szerb érdeklődés.

Tematikus napok, számos más rendezvény 

Az új irányvonal természetesen nem jelenthet teljes szakítást a Hoventa évtizedes hagyományaival. A feladat kettős: a jót megtartva továbblépni.

"A kiállítás felépítésének egyik legjelentősebb idei újítása a tematikus napok bevezetése. Október 19-én az élelmezésvezetők napját rendezik meg, 20-án a Magyar Szállodaszövetséggel közös szervezésben kerül sor az Aranykulcs portásverseny döntőjére. A szállodaszövetség emellett több aktuális rendezvényét is a Hoventa alkalmával tartja, így régiós ülésükre is ez alkalommal kerül majd sor, és az internetes értékesítés és housekeeping témakörében háromoldalú konferencián is részt vehetnek majd az érdeklődők."

Október 21-én munkavédelmi, tűzvédelmi és foglalkoztatás egészségügyi konferenciára kerül sor, míg 22-én a kiállítás fókuszába az energia kerül. Az ezzel összefüggő költséghatékony üzemeltetés kérdésről interaktív módon, egész napos workshop keretében juthatnak információkhoz, vagy cserélhetik ki tapasztalataikat a szakemberek. Ezen a napon a szállodaszövetség mellett fontos szerep jut a közreműködő Magyar Épületgépészek Szövetségének is. 

A gasztronómia is fontos szerephez jut

"A szállodaipar beépítésének feladata természetesen nem vonja el a figyelmet a korábbi években már sikeresen képviselt gasztronómiai szakterületről sem. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség a kiállítás szakmai támogató partnere, tavasz óta a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén tréningezik a magyar nemzeti válogatott, amelynek tagjai a G pavilonban készülnek a hamarosan esedékes luxemburgi Culinary World Cupra. A Hoventa kitűnő alkalom a felmérésre, így a kiállítás egy-egy napján mindhárom nemzeti csapat bemutatja tudását."

 A pékek, cukrászok sem maradnak ki

 „Több gasztrós szakmai szervezet is megmutatja majd magát a Hoventán – teszi hozzá Szalai Levente kiállítás igazgató. – A Pékszövetség itt rendezi bajnokságát, és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete itt választja majd ki az Év cukrásza és az Év junior cukrásza díjak tulajdonosait.”

Hatékony kampány, színvonalas, látványos és érdekes szakmai programok, sok innovatív termékújdonság és a remények szerint tizenötezer látogató. Mindez együtt lehet a megújuló Hoventa sikerének záloga. (Boros Attila / Vendég&Hotel)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.