Két nagy turisztikai fejlesztésre is pályázik Eger

Április 26-án arról döntött az egri önkormányzat közgyűlése, hogy a hevesi megyeszékhely két nagy turisztikai fejlesztésre nyújt be pályázatot támogatásért - jelentette be tájékoztatóján Sós István alpolgármester.

A nemrég kiírt „Kiemelt turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” és a „Kiemelt turisztikai termék- és attrakciók fejlesztése” című pályázatok alapján két fejlesztéshez nyújt be támogatási igényt az önkormányzat. Az ezekhez rendelkezésre álló keretösszeg 2011-2013 között 10 milliárd 332 millió forint. Hat projekt támogatásáról van szó. Az igényelhető összeg minimum 500 millió, maximum 3 milliárd forint.
A tervezett fejlesztések közül az egyik a Bárány István uszoda felújítása. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a létesítmény felújítására sikeres építészeti tervpályázatot írt ki a város és első díjban részesítette a Puhl és Dajka Építész Iroda Kft. terveit. Ezt a közgyűlés 2011. októberében ismerte meg. Azóta elkészült a terv elvi engedélyes, terv szintű dokumentációja, amely a benyújtandó pályázat műszaki tartalmát biztosítja. A tervezett beruházás értéke 1,2 milliárd forint.
A másik pályázat a "Város a város alatt" elnevezésű program megvalósítására szól, amely az önkormányzat fejlesztési elképzelései között csaknem két évtizeddel ezelőtt már szerepelt. Ez a belváros alatt húzódó érseki pincerendszer turisztikai hasznosítását irányozza elő. A nyertes elképzelés a leginkább attraktív és gazdasági szempontból hatékony elemek létrehozását célozza meg. Az elmúlt években született tanulmányok különböző megoldásokat mutattak be a pincerendszer turisztikai hasznosítására, de a végleges tartalom a mostani pályázat benyújtásával összefüggésben, a projektfejlesztéssel alakulhat ki. Ennek a fejlesztésnek a tervezett beruházási értéke 800 millió forint.
Egyébként tavaly júliusban a jelzett pincerendszer turisztikai felhasználására meghívásos pályázatot hirdetett az önkormányzat, melyen az első helyezettként az egri Bástya Építész Kft.koncepcióját fogadták el. A tervező társaság a pincerendszert öt külön programterületre osztotta fel, melyek együtt is, illetve külön is működtethetők. Ezek: a Fogadó - látogató épület, piactér ( a volt Kazamata étterem helyén.) A Cellária - központi érseki pincerendszer a "Zöld szigettel". História - helytörténeti bemutató a kezdetektől napjainkig. Röntgenszemmel - a föld alatt ( a volt Tavernában ). Labirintus - kalandjáték ( a Gyertyás Borok Házában és pincéiben ). A fenti területek felhasználásával külön programot is megvalósíthatnak a Panorámával, amely körtúra lehetőségét jelenti a pincékben és a felszínen.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.