Két keréken Burgenlandban

Milyen újdonságokkal várja Burgenland az idei évben is a kerékpáros turistákat? Milyen előnyökkel jár a klubtagok számára a Burgenland és a Magyar Kerékpárosklub között született együttműködés? Milyen velocipéddel, stepperbike-kal vagy YikeBike-kal közlekedni? - mindez kiderült az osztrák tartomány és a kerékpárosklub pénteki sajtótájékoztatóján.

A legfiatalabb osztrák tartományban, Burgenlandban már a nyolcvanas években elkezdték intenzíven fejleszteni a kerékpáros infrastruktúrát, mára a régiót 2500 km-nyi kerékpárút hálózza be, mondta el felvezetőjében Klaus Sommer, Burgenland médiakapcsolati kollégája, aki a tartomány friss ajánlatairól Michaela Fischbach-ot, a Burgenland Tourismus Magyarországért is felelős munkatársát faggatta.

Elhangzott, a kedvező időjárás miatt a kerékpáros turizmus szezonja áprilistól novemberig tart, a lankás utaknak köszönhetően az egész család élvezheti a tartományban a pedálozást. Három burgenlandi kerékpárútvonal is átnyúlik a határon Magyarországra. Ebből a legismertebb és a legnépszerűbb az UNESCO világörökségen áthaladó Fertő tavi kerékpárút, amelyet az ADFC (Osztrák Kerékpárosklub) öt csillaggal tüntetett ki. A tavat körülölelő út 135 km hosszú, ebből a magyar szakasza 38 km. A magyar határ mentén halad és azon túl is folytatódik a B57 "Weinidylle" kerékpárút, ami, ahogy a neve is mutatja kis szőlőskerteket, romantikus pincesorokat érint. Az összesen 212 km-es hosszúságából 60 km  esik a magyar oldalra. Burgenland legdélibb csücskében található az új, három országot érintő 80 km-es "Hármashatár" kerékpárútvonal, ami Ausztriát, Magyarországot és Szlovéniát köti össze a Rába-Őrség-Goricko Natúrparkokon áthaladva.

Ausztriában is egyre népszerűbbek az e-bike-ok, Burgenlandban is sok e-bike- és solar-töltőállomást találhatnak a bicajosok. A Fertő tó is felkészült az e-bikerek fogadására: Pomogytól Fraknóig 23 töltőállomás található. Dél-Burgenlandban 18 kölcsönzőben több mint 130 e-bike várja, hogy a vendégek nyergükben felfedezzék a tájat, megkóstolják a helyi termékeket.

Habár a kerékpáros útvonalak kitáblázottsága kiemelkedően jó, a Burgenland Tourismus a bringásoknak egy online interaktív túravezető felületet is indított, amelyen bárki megtervezheti utazását. Az oldalon útleírások, képek is találhatók, megadhatók a magassági profilok és úthosszok, az útvonal térképe pedig PDF, vagy GPS-Track formátumban le is tölthető. 

Várhatóan a magyar vendégek körében is népszerű lesz a nextbike hálózat, amelynek lényege, hogy a háromsebességes kerékpárok a Fertő-tó körül a hét minden napján, a nap 24 órájában bármikor, bárhol bérelhetők és bárhol le is adhatók. Az igénybe vételükhöz mindössze egy egyszeri regisztrációra van szükség, ezután már a kerékpár a mobiltelefon segítségével sms-ben, alkalmazás vagy QR-kód segítségével egyszerűen kölcsönözhető.

Az idei év újdonsága a Magyar Kerékpárosklub és az osztrák tartomány között született együttműködés, amelynek előnyeit szintén péntektől kezdve élvezhetik a klubtagok, akik 10%-os kedvezményt kapnak egy tucatnyi burgenlandi szálláshelyen. A kedvezményt adó szolgáltatók köre várhatóan tovább bővül. A jövőben ez az együttműködés remélhetőleg mindkét fél számára előnyökkel jár majd, és még vonzóbbá teszi a régiót a magyar bringások körében.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke röviden beszélt társaságuk céljairól, elmondta, mikor nekifogtak a kerékpározás népszerűsítésének, egész Magyarország területén mindössze annyi kerékpárút volt, mint Burgenlandban. Mostanra a hazai kerékpárutak hossza elérte a 4000 kilométert. Egyre többen túráznak is kerékpárral honfitársaink közül, bár jellemzően a magyarok főként közlekedésre használják bringájukat.  A napokban ért véget a klub "Bringázz a munkába!" kampánya, amelynek egyik támogatója a Burgenland Tourismus volt. A most indult együttműködéssel kapcsolatban elmondta, a kerékpárosklub tagjai számos helyen kapnak exkluzív kedvezményeket, azonban most először került a kedvezményt nyújtók körébe határon kívüli szolgáltató.

A Magyar Kerékpárosklub két partnerének, a Yellow Zebra Toursnak és a Mobilitynek köszönhetően a vállalkozó szellemű újságírók számos kerékpárkülönlegességet is kipróbálhattak a tájékoztatót követően.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.