Ki választ az étlapról?

Az ebéd- vagy vacsorapartnereknek nagy szerepük van abban, hogy milyen fogás mellett döntünk az étteremben - derül ki egy friss kutatásból. Az eredmények alapján, ha egy csoport együtt megy étterembe, akkor annak tagjai hasonló ételek közül választanak - írja a Házipatika.

"Következtetésem szerint az emberek különbözni akarnak egymástól, de nem teljes mértékben" - fogalmazott a szerző, Brenna Ellison, az Illnoisi Egyetem szakértője. "Szeretnének alkalmazkodni azokhoz, akikkel együtt étkeznek. Ez ellentmond annak a változatosság-kereséssel kapcsolatos elvárásnak, mert nem óhajtanak nagyon eltérni a többiektől" - tette hozzá a kutató.

Ellison három hónapon keresztül gyűjtött adatokat elemzett egy stillwateri étteremből. A vendéglátóhely egyik részében olyan étlapot kaptak, amelyen csak a fogások és az árak szerepeltek. A másik részben olyat osztottak, amin a kalóriatartalmat is feltüntették. A harmadik részben pedig egy közlekedési lámpa jel is volt a kalóriatartalom mellett: a zöld 400 vagy kevesebb, a sárga 401-800, a piros pedig ennél több kalóriát jelentett.

"A pincérek elmondása alapján a vendégek sokszor beszélgettek a lámpás szimbólumokról. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a nagyobb asztaloknál gyengébb jelzésű ételeket rendeltek inkább, ami azt sugallja: csoportnyomás érvényesült az egészségesebb ételek kiválasztásánál. A leglényegesebb konklúzió, hogy a vendégeket boldogabbá tette a társaikéhoz hasonló választás. Ha például a társaim magas kalóriatartalmú, drágább ételeknek, örülnek, akkor én is, és fordítva.

Érdekes, hogy nem számított, mi volt a vendégek kezdeti véleménye az ételkategóriákkal kapcsolatban. Még akkor sem, ha a későbbi választásuk eleinte ellenérzést keltett bennük. Ez a felfedezés segíthet az egészséges táplálkozásra való ösztönzésben" - ismertette Ellison, aki a Mezőgazdasági és Akalmazott Gazdaságtani Szövetség washingtoni éves ülésén mutatja be a tanulmányt. Az eredmények mindaddig előzetesnek számítanak, amíg nem jelennek meg egy szaklapban.

Forrás: Házipatika


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.