Dollármilliárdok tűntek el a füstfelhőben, pedig hála istennek, nem a legrosszabb forgatókönyv jött össze. Az első napokban ugyanis úgy tűnt, akár hetekig is eltarthat a hamufelhő miatt elrendelt európai légtérzár. Még belegondolni is rossz, mi lett volna, ha több hétig, esetleg hónapig tart a bizonytalan helyzet. Egy londoni elemzőcég („angol tudósok?”) szerint az eseménysor hozzájárulhat az európai légi piac további konszolidációjához, amelynek egyébként legutóbbi eseménye a British Airways és az Iberia összeolvadása volt. A brit szakértők szerint három-négy légi konglomerátum alakulhat ki a kontinensen, és rajtuk kívül maximum a fapadosok rúghatnak még labdába. Érdekes elgondolás, pár éven belül kiderül, igazuk lesz-e. Mindenesetre a légi közlekedés, csakúgy mint a közúti, komoly kihívás elé néz. Amint azt a Napi Turizmus hírlevélben már megírtuk, idén az első negyedévben 74%-kal nőttek a kerozinárak, és semmi jel nem utal arra, hogy a jövőben olcsóbb lenne az üzemanyag. Ennek hatására óhatatlanul árat kell emelniük a légi szállítóknak, hiszen összes kiadásuknak minimum a harmadát költik „naftára”. Az üzemanyagárak persze a benzinkutakon is nőnek, ami a közúti közlekedés és szállítás költségeit is jelentősen növeli. Milyen jövő elé nézünk tehát? Utazni és szállítani a jövőben is kell majd. Ha túl drága lesz azonban a kőolaj, és ebből következően a kerozin és benzin, akkor remélhetőleg felgyorsul az alternatív üzemanyagok alkalmazásának kutatása. Ma még csodabogárnak tekintik a hidrogénnel, biogázzal, használt sütőolajjal működő járművek tulajdonosait, néhány év múlva talán végre nálunk is ez lesz természetes. Előbbutóbb meg talán megjelenik a piacon a biokerozin is.
Kondenzcsík és hamufelhő
Az izlandi vulkánkitörés jól betett a világ légi közlekedésének.

Jön az Országos Étterem Hét
Szerdától lehet asztalt foglalni a tavaszi Országos Étterem Hét rendezvényre, amelyen több mint 200 vendéglátóhely, köztük 14, Michelin-ajánlással rendelkező étterem menüiből lehet majd választani.

Egy korty Ázsia reggelire
Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében
A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?
A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.

Szállodatörténelmet ír a Hunguest
480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott

Ráborították az asztalt a Bookingra
A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése
A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten
A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.

Vendégélmény fokozása az AR segítségével
A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.