Közel 5%-kal nőtt a szálláshelyek januári forgalma

2013. januárjában a külföldi vendégéjszakák száma 8,3, a belföldieké 1,4, a szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 3,6%-kal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest a KSH friss adatai szerint.

Januárban a külföldi vendégek 526 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9,8, az éjszakáké pedig 8,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legjelentősebb küldő országokból – Németországból, Ausztriából, Oroszországból – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek éjszakáinak száma nőtt. A külföldi vendégek száma négy turisztikai régióban emelkedett.

Az év első hónapjában a belföldi vendégek 467 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3,1, az éjszakáké pedig 1,4%-os bővülést mutattak az egy évvel ezelőttihez képest. A vendégforgalom növekedése négy turisztikai régiót érintett. A belföldivendég-forgalom 84%-át fogadó szállodákban a belföldivendég-éjszakák száma 4,5%-kal nőtt.

Januárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33%-os volt, ami megegyezik az egy évvel korábbival. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele átlagon felüli, 46% volt.

Januárban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 1,3%-kal nőtt (14 425 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 2%-kal emelkedett (4817 forint) 2012. januárhoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áras árbevétele 3,6%-kal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A kereskedelmi szálláshelyek az év első hónapjában összesen több mint 15 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,1 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 294 forint volt januárban, amely 14 forinttal erősebb, mint 2012 januárjában.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján januárban 1395 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 51 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközzel a
szálláshely-szolgáltatásokért.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken januárban közvetlenül csaknem 27 ezer főt foglalkoztattak, amely 1,8%-kal több az előző év azonos időszakinál. 2013. január 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2072 volt, ezen belül 854 szálloda közel 51 ezer szobával, 805 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 413 volt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.