A Magyar Csillagászati Egyesület információi szerint Budapestről nézve a fogyatkozás 9:39:32-kor kezdődik. A jelenség közepén, 10:48:33-kor a fogyatkozás nagysága 0,66, a napkorong 58,4%-a van takarásban, a Nap 40° magasan látszik a horizont felett. Ilyen mértékű napfogyatkozás során a napfény mennyisége észrevehetően csökken, noha még nem túl feltűnően. A fogyatkozásnak 11:59:47-kor van vége Budapesten. Ezektől az értékektől csak néhány perc eltérés tapasztalható az ország más területein, és a fogyatkozás mértékében is csak minimálisak az eltérések (a nyugati határszélen valamivel nagyobb mértékű a fogyatkozás, délkelet felé haladva pedig kisebb). A Magyarország nagyobb városaira érvényes kontaktusadatokat és a távcsöves bemutatók helyszíneit a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán nézhetjük meg.
A welovebudapest.com felsorolja azokat a budapesti helyszíneket, ahonnan érdemes az egyedülálló égi jelenséget nyomon követni. A Magyar Tudományos Akadémia például a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban bemutatót szervez (regisztrációhoz kötött), ahol szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül nézhetjük az "elfogyó" Napot. A Planetárium és a Polaris csillagvizsgálóba is érdemes ellátogatni, ahol még szakemberek is segítenek kérdéseink megválaszolásában. A városban is tökéletes megfigyelőpontok vannak, hiszen elhelyezkedésénél fogva a Citadella, a Bazilika és a Budai vár, de akár a magas épületek teteje is kiváló napfogyatkozást szemlélő helyek lehetnek.
A napfogyatkozások megfigyelésénél nagy körültekintéssel kell azonban eljárni, ellenkező esetben maradandó szemsérülést szenvedhetünk, akár meg is vakulhatunk. A különféle vásárolható és házilag is elkészíthető eszközökről, trükkökről és praktikákról a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán tájékozódhatunk.
Azonban szerkesztőségünknek nincs információja arról, hogy a különböző hazai szállodák hogyan is készülnek a napfogyatkozásra illetve figyelmeztetik-e a turistákat arra, hogy védőszemüveg nélkül ne nézzenek délelőtt a Napba.
Forrás: Vendég & Hotel Online