A világszerte híres ír whiskey erős hagyományokkal rendelkezik és számos turista azért érkezik Írországba, hogy meglátogassa a gael „uisce beatha”, vagyis az „élet vizének” otthonát.
Hogyan készül az ír whiskey és mitől olyan jó?
Az ír whiskey vagy csíráztatott árpából, vagy csíráztatott és csírátlan árpa keverékéből, illetve egyéb gabonafélékből készül. A csírázott keveréket zárt égetőkemencében szárítják, ezután tiszta vizet adnak hozzá egy nagy erjesztődézsában, így állítják elő a „wort” nevezetű cukros folyadékot. Ezt aztán különválasztják a leülepedett gabonától és hatalmas edényekbe pumpálják, amelyben az élesztő a „wort” cukortartalmát alacsony erősségű alkohollá, vagyis „wash-á” alakítja. Írországban olyan whiskey kapható, amely három különböző desztillációs folyamaton esett át. Az első szakaszban készülő párlat neve „low wines”. A „feints” nevet viselő aromás termék lepárlókészülékben történt újabb desztilláció eredménye. Ez egy újabb lepárlás során nyeri végső tüzességét és ízletes jellemzőjét, így készül el az új whiskey, amely megérlelése után válik ír whiskey-vé. Az érleléshez évekig hatalmas, sötét raktárépületekben tárolják. Az ital itt finom tölgyfa hordókban pihen, amelyek közül néhányat előzőleg sherry-hez használtak. Míg a whiskey érik, összetett kölcsönhatás zajlik a whiskey, a fa természetes kivonatai és a levegő között, amelyet a hordó a fán keresztül belélegez, ez adja az ital fenséges, lágy zamatát.
Írország-szerte számos olyan lepárlóüzemet találunk, amelyekben a turisták megismerhetik és meg is kóstolhatják ezt a híres ír terméket. Írországi whiskey túránk Dublinban kezdődhet, az Irish Whiskey Corner/Old Jameson Distilleryben. Az első Jameson whiskey-t 1780- ban készítették. Bow Street, Dublin, nyitva naponta 09.30–17.30. Tel: 00353 (0)1 807 2355, www.irishwhiskey-trail.com/corner.
Következő állomásunk a The Jameson Heritage Centre Midletonban, Corkban. A vízimalom adta lehetőségeket kihasználva újjáépítették az üzemet, és jelenleg Írországban és a brit szigeteken egyedülálló lepárlóhely működik itt. Midleton, Co. Cork, vezetett túrák márciustól októberig naponta 10.00–18.00, novembertől februárig hétfőtől péntekig 12.00-kor és 15.00-kor, 00353 (0)21 461 3594 www.irish-whiskey-trail.com/jameson.
A Tullamore Dew márkát Tullamore városról neveztek el, a lepárló üzem melletti raktárépületben található a Tullamore Dew Heritage Centre helytörténeti múzeum. Bury Quay, Tullamore, Co. Offaly, májustól szeptemberig, hétfőtől szombatig 09.00-18.00, vasárnap 12.00-17.00; októbertől áprilisig, hétfőtől szombatig 10.00-17.00, vasárnap 12.00-17.00; Tel: 00353 (0)506 25015 www.tullamore-dew.org.
A túra végső állomása a The Old Bushmills Distillery. Ez a világ legrégebbi hivatalos whiskey párlóüzeme és az egyetlen olyan működő üzem, amely látogatókat is fogad. I. James király 1608- ban adott engedélyt az „Acqua Vitae” párlására, azóta gyártanak folyamatosan ír whiskey-t a Bushmillsben. Az Észak-Írország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciójának számító párlóüzemet egy 1885-ös tűzvész után újjáépítették. A gyár egyetlen mérföldre található az antrimi Óriások Ösvényétől (Giant’s Causeway). Co. Antrim, vezetett túrák áprilistól októberig hétfőtől szombatig 09.30-16.00, vasárnap 12.00-16.00; novembertől márciusig, hétfőtől péntekig 10.30-kor, 11,30-kor, 13.30-kor, 14.30-kor és 15.30-kor indulnak túrák; Tel. 0044 (0)28 2073 1521 www.irish-whiskey-trail.com/bushmill.
Viszlát a jövő hónapban, Slainte! (Egészségedre! gael nyelven)
Tracey Foley
A Tourism Ireland angol és német nyelven elérhető a [email protected] címen, vagy a +496992318588-as faxon, amelyre, kérjük, írják rá, hogy „Hungary”. Írországról információt a www.tourismireland.com -on kaphatnak.