Levél Írországból

A nevem Tracey Foley, és én vagyok a Tourism Ireland Kelet- Európáért felelős új marketing- és pr-menedzsere, a feladatkört Aoife Kernan kollégámtól vettem át. Ebben a hónapban az ír whiskey-vel, mint turisztikai termékkel szeretnénk megismertetni Önöket.

A világszerte híres ír whiskey erős hagyományokkal rendelkezik és számos turista azért érkezik Írországba, hogy meglátogassa a gael „uisce beatha”, vagyis az „élet vizének” otthonát.

Hogyan készül az ír whiskey és mitől olyan jó?

Az ír whiskey vagy csíráztatott árpából, vagy csíráztatott és csírátlan árpa keverékéből, illetve egyéb gabonafélékből készül. A csírázott keveréket zárt égetőkemencében szárítják, ezután tiszta vizet adnak hozzá egy nagy erjesztődézsában, így állítják elő a „wort” nevezetű cukros folyadékot. Ezt aztán különválasztják a leülepedett gabonától és hatalmas edényekbe pumpálják, amelyben az élesztő a „wort” cukortartalmát alacsony erősségű alkohollá, vagyis „wash-á” alakítja. Írországban olyan whiskey kapható, amely három különböző desztillációs folyamaton esett át. Az első szakaszban készülő párlat neve „low wines”. A „feints” nevet viselő aromás termék lepárlókészülékben történt újabb desztilláció eredménye. Ez egy újabb lepárlás során nyeri végső tüzességét és ízletes jellemzőjét, így készül el az új whiskey, amely megérlelése után válik ír whiskey-vé. Az érleléshez évekig hatalmas, sötét raktárépületekben tárolják. Az ital itt finom tölgyfa hordókban pihen, amelyek közül néhányat előzőleg sherry-hez használtak. Míg a whiskey érik, összetett kölcsönhatás zajlik a whiskey, a fa természetes kivonatai és a levegő között, amelyet a hordó a fán keresztül belélegez, ez adja az ital fenséges, lágy zamatát.

Írország-szerte számos olyan lepárlóüzemet találunk, amelyekben a turisták megismerhetik és meg is kóstolhatják ezt a híres ír terméket. Írországi whiskey túránk Dublinban kezdődhet, az Irish Whiskey Corner/Old Jameson Distilleryben. Az első Jameson whiskey-t 1780- ban készítették. Bow Street, Dublin, nyitva naponta 09.30–17.30. Tel: 00353 (0)1 807 2355, www.irishwhiskey-trail.com/corner.

Következő állomásunk a The Jameson Heritage Centre Midletonban, Corkban. A vízimalom adta lehetőségeket kihasználva újjáépítették az üzemet, és jelenleg Írországban és a brit szigeteken egyedülálló lepárlóhely működik itt. Midleton, Co. Cork, vezetett túrák márciustól októberig naponta 10.00–18.00, novembertől februárig hétfőtől péntekig 12.00-kor és 15.00-kor, 00353 (0)21 461 3594 www.irish-whiskey-trail.com/jameson.

A Tullamore Dew márkát Tullamore városról neveztek el, a lepárló üzem melletti raktárépületben található a Tullamore Dew Heritage Centre helytörténeti múzeum. Bury Quay, Tullamore, Co. Offaly, májustól szeptemberig, hétfőtől szombatig 09.00-18.00, vasárnap 12.00-17.00; októbertől áprilisig, hétfőtől szombatig 10.00-17.00, vasárnap 12.00-17.00; Tel: 00353 (0)506 25015 www.tullamore-dew.org.

A túra végső állomása a The Old Bushmills Distillery. Ez a világ legrégebbi hivatalos whiskey párlóüzeme és az egyetlen olyan működő üzem, amely látogatókat is fogad. I. James király 1608- ban adott engedélyt az „Acqua Vitae” párlására, azóta gyártanak folyamatosan ír whiskey-t a Bushmillsben. Az Észak-Írország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciójának számító párlóüzemet egy 1885-ös tűzvész után újjáépítették. A gyár egyetlen mérföldre található az antrimi Óriások Ösvényétől (Giant’s Causeway). Co. Antrim, vezetett túrák áprilistól októberig hétfőtől szombatig 09.30-16.00, vasárnap 12.00-16.00; novembertől márciusig, hétfőtől péntekig 10.30-kor, 11,30-kor, 13.30-kor, 14.30-kor és 15.30-kor indulnak túrák; Tel. 0044 (0)28 2073 1521 www.irish-whiskey-trail.com/bushmill.

Viszlát a jövő hónapban, Slainte!  (Egészségedre! gael nyelven)

Tracey Foley

A Tourism Ireland angol és német nyelven elérhető a [email protected] címen, vagy a +496992318588-as faxon, amelyre, kérjük, írják rá, hogy „Hungary”. Írországról információt a www.tourismireland.com -on kaphatnak.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.