Magyar-horvát piknik

A horvát turisták magyarországi utazásait, a közép-európai régió közös erősítését és a világpiacon mutatkozó versenyben való együttes szereplést is szorgalmazták szombaton a Zala megyei Sormáson rendezett magyar-horvát piknik résztvevői.

A Polgári Magyarországért Alapítvány, a Horvát Idegenforgalmi Közösség és a Hanns Seidel Alapítvány közös szervezésében, Magyarország európai uniós elnökségét és Horvátország csatlakozási tárgyalásainak közelgő lezárást közösen ünneplő rendezvény keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen turisztikai szakemberek és önkormányzatok képviselői vettek részt.

Az Együtt Európában című programon Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője felidézte, hogy évente mintegy 300 ezer magyar vendég nagyjából 2 millió éjszakát tölt Horvátországban, amely az első számú turisztikai célpontja a magyaroknak. Horvátország számára kiemelten fontos terület az idegenforgalom, évente mintegy 10 millió külföldit látnak vendégül, az ebből az ágazatból származó bevétel a GDP 20 százalékát teszi ki.

Nincs azonban egyensúly a két ország turizmusában, Magyarországra ugyanis jóval kevesebb horvát vendég jön, és mindeddig csak kevés kezdeményezés mutatkozott arra, hogy erről a piacról többen érkezzenek. Pedig a horvát turisták évente mintegy egymillió dollárt költenek el külföldön, s ez az összeg a kiutazók számával együtt növekedni fog az ország uniós csatlakozása után.

Magyar József, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja azt hangsúlyozta, hogy Horvátország belépése az unióba Magyarországnak és a régiónak egyaránt fontos, mert az unión belül Közép-Európát fogja erősíteni. Hozzátette, hogy ha a belépésre sor kerülhet 2013 második felében, akkor a 2014-ben kezdődő uniós költségvetési időszak tárgyalásain már Horvátország is jelentős brüsszeli forrásokat hívhat le.

Úgy vélekedett, hogy a régióban a két országnak a turizmus terén is közös tervekkel kell rendelkeznie, mert hosszútávon verseny lesz a világban, s Európának például Dél-Amerikával vagy Ázsiával is meg kell küzdenie a vendégekért.

A fórumon elhangzott hozzászólásokból kiderült: Magyarországon és Horvátországban egyaránt fontosnak tartják a jelenleg folyó IPA-programokat, a határ menti együttműködésben rejlő lehetőségek jobb kihasználását és a térségben élő üzletemberek találkozóit. Halmi Béla, Letenye polgármestere arról is említést tett, hogy szeptemberben először rendeznek közös vásárt a határvonalnak számító Mura hídján, ahol a határ két oldalán élő helyi termelők és vállalkozások termékeit kínálják majd.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.