Márciustól újra közvetlen légi járat Európából Kambodzsába

Nagyszabású színpadi műsorral, tűzijátékkal, valamint a kambodzsai miniszterelnök, Hun Sen köszöntőjével kezdetét vette Délkelet-Ázsia éves turisztikai seregszemléje, az Asean Tourism Forum Phnom Penh-ben. Helyszínen tartózkodó munkatársunk jelenti

Minden korábbinál több, 1600 turisztikai szakember jött el az idei, immár 30. ATF-re a világ minden részéről, hogy megismerje a térség megújuló turisztikai kínálatát. 518 kiállító jelenik meg a vásáron, a tíz ASEAN tagország - Brunei, Kambodzsa, Malajzia, Indonézia, Thaiföld, Vietnam, Mianmar, Szingapúr, Laosz es a Fülöp-szigetek képviseletében. A meghívott vásárlók 37 százaléka európai. Az idén a szakmai találkozók és konferenciák mellett ismét megrendezik a Travex szakmai kiállítást és vásárt, amely minden eddiginél nagyobb területet, közel 8500 m2-t foglal el Phnom Penh modern Diamond Kongresszusi Központjában. A feltűnő kiállítói és látogatói aktivitás legfőbb oka, hogy gazdasági válságról már egy évvel ezelőtt sem nagyon lehetett beszélni errefelé, most pedig már egyértelműen látszanak a fellendülés jelei. Az ASEAN tervei is összhangban állnak ezzel, a 2009-es 65,7 millió után 2015-re 86,7 millió turistaérkezés elérését tervezik.

A házigazda Kambodzsa az idén a látogatószám 11%-os növekedésére számit, ami nem elképzelhetetlen, mivel tavaly az első tíz hónapban 14,6%-os volt a vendégszám növekedése. A legnagyobb újdonság és az európai kapcsolatok erősödését jelenti, hogy az Air France 37 év után újra repül Phnom Penh-be március 27-től, hetente háromszor.

A rendezvény megnyitóján a vendéglátó kambodzsaiak kitettek magukért, 500 szereplős zenés történelmi show-t állítottak színpadra, amelyen egyebek mellett elhangzott az is, hogy a khmer kultúra a legősibb a térségben, a műsort félórás tűzijáték kísérte.

A vásár kezdete előtti napon a meghívottak megismerkedhettek a khmer főváros látnivalóival, a királyi palotával, a Nemzeti Múzeummal, az orosz piaccal valamint a vörös khmer rémuralom központi börtönével, az S-21-gyel és az egyik legrégibb buddhista templommal, a Wat Phnom Daun Penh-nel.

A kétmilliós khmer főváros nagyon kellemes benyomást hagy a látogatóban – széles sugárútjain általában könnyen áramlik a forgalom, amit delegációk esetében motoros rendőri felvezetők tesznek még olajozottabbá. A helybeliek végtelenül kedvesek, mosolyuk teljesen őszintének tűnik. A turizmusban dolgozók és a fiatalabb generáció tagjai meglepően jól beszélnek angolul – mint kiderült, ma már nem sokat törődnek a francia gyarmati örökséggel, a gyerekek inkább angolul tanulnak. Ha nem láttam volna tegnap a hírhedt vörös khmer-börtönt és a legendás gyilkos mezőket, azt gondolnám, ez mindig is a béke szigete volt.

Folytatása következik.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.