Második nyertes pályázat Földváron

Siker koronázta a Balatonföldvár turisztikai régió vállakozásainak és szállásadóinak együttműködését: a nyertesek között van a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület pályázata, közölte szerkesztőségünkkel az Egyesület.

Alig fejeződött be a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület első sikeres TDM-pályázatának megvalósítása, amelynek köszönhetően több mint 50 millió forint értékben fejlődhetett a térség turizmusa, a szervezet rövidesen kezdheti a következő, újabb 50 millió forint feletti projektet annak érdekében, hogy a déli part kedvelt turisztikai régiója még magasabb színvonalon szolgálhassa ki vendégeit.

A regionális operatív program irányító hatóságának döntése értelmében 46 millió forintos támogatásra érdemesnek ítélték a balatonföldvári székhelyű TDM-szervezet pályázatát. A 85 %-os támogatási intenzitás miatt ez azt jelenti, hogy újabb több mint 53 millió forint érkezhet a térségbe.

Ismert, hogy a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület pályázatának beadása röviddel a határidő előtt került veszélybe, amikor úgy tűnt: mégsem áll majd rendelkezésükre a szükséges mértékű saját forrás ahhoz, hogy pályázhassanak.

Fekete Tamás egyesületi alelnök felhívására ekkor mozdultak meg az egyesületben tag turisztikai vállalkozások, magánszállásadók és tettek egyenként 5 – 150 ezer forint közötti felajánlásokat annak érdekében, hogy a térség ne veszítse el az esélyt a szükséges önerőhöz képest közel hétszeres támogatásra. A tagi felajánlásokból több mint 2 millió forint gyűlt össze. Ehhez járult hozzá döntő mértékben Balatonszemes képviselő-testülete, amely egyhangú igennel szavazott a pályázatban való együttműködésre és arra, hogy az őket érintő fejlesztések érdekében több mint 4 millió forint saját erőt biztosítanak.

A nyertes pályázatból a támogatási szerződés megkötését követően a vendégvonzó nagyrendezvények céljaira színpadot, valamint professzionális fény- és hangtechnikát vásárol az egyesület, illetve Balatonszemesen információs pavilon létesül és működik - a szükséges munkaerőt is biztosítva - már ebben az évben. Fontos előrelépések történnek a térség turizmusmarketingjében is. A pályázat révén nyári strandi animáció is lesz Balatonszemesen, valamint Balatonföldváron és több program is ennek köszönhetően szól nagyot a turisztikai szezonban.

Új nagyrendezvényként debütál Balatonföldváron 2013-ban a Bajor Gizi Emlékév és Utcaszínházi Fesztivál, amely egyedi színfolt lesz a változatos kulturális és szórakoztató palettán. Bővülhet a tavaly Balatonföldváron életre hívott, látványos Balatoni Halásznap, Balatonszemesen pedig a Nyármarasztó ígérkezik minden eddiginél színesebbnek a TDM-pályázatnak köszönhetően.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.