Megszépült a Lukács

Befejeződött a budapesti Lukács Gyógyfürdő felújítása, a közel 1,5 milliárd forintos fejlesztést Tarlós István főpolgármester adta át pénteken, aki az átadáson hangsúlyozta: a beruházással emelkedett a budapestiek szolgáltatásainak színvonala és a főváros turisztikai rangja.

A vizek és a termálvizek Budapest talán legnagyobb természeti kincsét jelentik, ezt ki nem használni bűn volna - hangsúlyozta a főpolgármester az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Budapest évtizedekkel ezelőtt egyszer már kiérdemelte a fürdőfőváros címet, arra törekednek, hogy ezt a státuszt helyreállítsák - mondta.

Arra a kérdésre, lesz-e folytatás, azt válaszolta: elhatározásuk, hogy a fürdőket, strandokat fejlesztik, az utóbbiakat például befedve téli üzemeltetésre is alkalmassá teszik.

A mintegy 1 milliárd forint összegű európai uniós támogatással megvalósult beruházás a fürdő szinte minden területét érintette, megújult például a vendégek fogadására szolgáló iszapcsarnok, az uszoda csempés kabinsora, a gyógyudvari háromszintes öltözőépület, a napozóterasz és a fürdő udvara is.

A Lukács Fürdő mostantól számos olyan szolgáltatást is kínál, amelyek a fővárosban eddig csak korlátozottan vagy egyáltalán nem voltak elérhetőek. Ilyen többek között a Himalája sótéglából épült sókamra, a Hamam török masszázs. A fürdő teljes egészében akadálymentesített lett, így a mozgásukban korlátozottak is gond nélkül igénybe vehetik a szolgáltatásokat.

A felújítás fedezetének mintegy 70 százalékát uniós pályázati forrásból finanszírozták, a fennmaradó összeget pedig a főváros cége, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) gazdálkodta ki. A főváros arra számít, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően gazdaságosabbá válik a fürdő üzemeltetése és hosszú távon biztosítható a fenntartása - mondta a főpolgármester.

Tarlós István a sajtótájékoztató után az újságírók kérdésére ismételten leszögezte: senki nem mondta, hogy a közműadóból az önkormányzatok nem fognak kapni, csak annyi dőlt el, hogy az adót központilag szedik be. Úgy vélekedett, a főváros számára nem az a lényeg, hogy milyen forrásból kapja a közösségi közlekedés biztosítására a pénzt, hanem az, hogy megkapja, s hogy melyik költségvetési sorról, az közömbös. A közműadóból származó forrást az eredetileg várt 30-40 milliárd forinttal szemben most 60 milliárd körülire becsülik. Ha az állam bevételei növekednek, akkor a lehetősége is megnő arra, hogy a fővárosi - egyébként országos ügyet jelentő - közösségi közlekedést támogatni tudja, finanszírozásába besegítsen - fogalmazott.

A főpolgármester megerősítette, hogy a BKV a MÁV-tól vásárolhat síneket, mint mondta, éppen a héten kapta meg az illetékes minisztertől az erre vonatkozó levelet. Nem kell arra számítani, hogy bármelyik napon baleset történhet, de az igaz, hogy a szerelvények a 3-as vonal egyes szakaszain már rendkívül lassan közlekedhetnek - válaszolta annak firtatására, hogyan tudják biztosítani, hogy napi szinten ne legyen balesetveszélyes repedés a síneken.

Hangsúlyozta: egy olyan nagyságrendű kérdést, mint a fővárosi közösségi közlekedés, beleértve a járműállomány súlyos elhasználódását is, csak az uniós források, a kormány és a főváros együttes fellépésével, összefogásával lehet orvosolni, s évek kellenek hozzá. A kormány támogatja a főváros uniós villamos-, trolitenderét is. A 2-es metró Alstom ügyeit is sikerült rendezni, és ha megérkezik valamennyi szerelvény, a 2-es vonal használhatóbb szerelvényeit át tudják irányítani a 3-as szakaszra - mondta Tarlós István.

Forrás: MTI

Forrás: MTI Fotó


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.