Megújul a máriagyűdi kegyhely

Az elkövetkezendő két esztendőben jelentős uniós támogatás felhasználásával újul meg a máriagyűdi kegyhely.

Máriagyűd a Mária-tisztelet egyik legrégebbi magyarországi kegyhelye, több jelentős zarándok-útvonal csomópontja, végpontja. A zarándokokon kívül egyre több látogató és turista keresi fel. A Pécsi Egyházmegyéhez tartozó Máriagyűdi Plébánia mintegy 499 millió forintos uniós támogatásból és 25 millió forintos saját forrásból újítja fel.

Az évi mintegy százezer vallási turistát fogadó kegyhely jelenleg ugyanis nem felel meg a 21. századi elvárásoknak. A kegytemplom, a szabadtéri létesítmények és épített elemek  - oltár, kápolna, szobrok, padok – a hozzájuk vezető utak rossz állapotban vannak.  

György pécsi megyéspüspök elmondta, hogy a máriagyűdi zarándokfogadás lehetőségei mára szűkössé váltak. Ráadásul a kegyhelyet a zarándokokon kívül egyre több látogató és turista keresi fel.

 A két éven át tartó munkálatok keretében sor kerül a kegytemplom statikai megerősítésére, szigetelésére, valamint homlokzatának teljes rekonstrukciójára. Átépítik a templom orgonáját, a kegytemplom mögötti imaudvar egy részének magas tetős térlezárása is megtörténik, illeszkedve a meglévő tetőszerkezethez.

Megújul az udvar, ahol részben visszaépítik, részben kiegészítik a kőburkolatot. A pavilonsorhoz új vizesblokkot - mosdókkal, illemhelységekkel – építenek.  A várfal alatti területet parkosítják, parkolóhelyeket alakítanak ki.

A szabadtéri oltár is teljesen megújul, átépítik a nézőterét, a hozzá kapcsolódó kétkaréjos, szimmetrikus kialakítású fedett épületrészt is teljes felújítják, valamint az oda vezető utakat akadálymentesítik. A szabadtéri oltár és a domboldalon található Fájdalma Szűzanya szobor közötti sétányt zúzottkő burkolattal látják el, mentén kerti padokat, világítótesteket, ivó kutakat helyeznek el. A két méter széles, 800 méter hosszú sétány egy hatalmas, térbeli rózsafüzért rajzol majd ki.

A Dél-Dunántúli Operatív Program keretében 2012-ben meghirdetett turisztikai attrakciós pályázaton a Máriagyűdi Plébánia Máriagyűdi Kegyhely turisztikai fejlesztése című pályázatával sikerrel szerepelt, azonban forráshiány miatt tartaléklistára került. Múlt év októberében azonban a pályázati kerethez további forrásokat rendeltek, így a tartaléklistáról előrelépve a projektjük több mint 499 millió forint támogatásban részesült.

A támogatási szerződést decemberben írták alá. A beruházás megvalósításához szükséges hatósági engedélyek már rendelkezésre állnak. A kivitelezési tervek ez év tavaszára készülnek el. A közbeszerzési eljárás lezárultát követően 2014 őszén indulhatnak a munkálatok, amelyek a tervek szerint 2015 végén fejeződnek be.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.