20 tortát neveztek a cukrászatok a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közösen hirdetett meg, 2012-ben először. A verseny kiírásában az alapítvány dietetikusa és táplálkozástudományi szakértője, Oláh Ibolya 103 alapanyagot sorolt fel, amelyekből a cukrászoknak ajánlott volt dolgozniuk. A listáról nem csak a finomított cukor és fehérliszt hiányzott, de a mesterséges adalékanyagok, édesítő- és tartósítószerek is.
A zsűri az első körben kiemelkedőnek találta az egyik nevező munkáját, amelynél nem csak a cukormentesség, de egyéb szempontok is érvényesültek (egészséges alapanyagok, eredetiség, alacsony kalória- és szénhidráttartalom), ezért az a döntés született, hogy nincs szükség második zsűrizésre.
„Nagyon örülök, hogy a zsűri egyhangúlag olyan cukormentes tortát talált a legjobbnak a mezőnyben, amely kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz, és amely minden bizonnyal a közönség körében is tetszést arat majd. Azokat a tortákat kedveltük inkább, amelyek nem hagyományos cukrászsüteményt igyekeztek cukormentes formában lemásolni, hanem inkább újszerű és kreatív alternatívát tudnak mutatni” – értékelte a mezőnyt Mautner Zsófia, a zsűri elnöke. “Az alapanyagválogatást illetően a nevezők egy részét hatalmas dícséret illeti, mert mertek elég bátrak lenni, új alapanyagokkal kísérletezni, és érezhetően törekedtek a korszerű, egészséges megoldásokra. Nyilván sok csiszolnivaló részlet akad még, de a kezdő lépés a legfontosabb" – tette hozzá Oláh Ibolya.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét augusztusban hirdetik ki, a nyertes torta pedig a már hagyományos Magyarország Tortájával együtt augusztus 20-án debütál majd a Magyar Ízek Sétányán.