Mint Kovács László, az MVI elnöke elmondta a díjazottak bemutatásakor, 12 személyre érkezett javaslat a bíráló bizottsághoz, közülük választották ki azt a három, a magyar vendéglátásban kiemelkedő munkát végző vagy végzett (egy posztumusz kitüntetést is odaítéltek) személyt, akik (vagy képviselőjük) majd november 29-én, az MVI díszvacsoráján és bálján ünnepélyes keretek közt vehetik át a Vár-beli Magyarság Házában a kitüntetést.
A díjazottak kihirdetése előtt elhangzottak még az MVI aktuális törvényi szabályozás módosítására tett javaslatai, amely többek közt a mestercím körüli bonyodalmakat, a reprezentációs adót valamint az Artisjus jogdíjak csökkentése érdekében történő lobbitevékenységről szól. Majd a közelgő gálavacsora részleteit is ismertették, és bemutatták a vacsorakészítésben részt vevő séfeket, akiknek nem kis kihívás lesz az ünnepi ételsor elkészítése és megfelelő hőfokon lévő tálalása – lévén az impozáns Magyarság Házában nincs konyha. Viszont remélhetőleg nagy segítségükre lesz az egyik nagykonyhai gépeket beszállító budaörsi cég (Coninvest Kft.), amely vállalta, hogy biztosítja a főzéshez, sütéshez, melegen tartáshoz szükséges megfelelő berendezéseket.
És akkor álljon itt végül, ami mindenkit a legjobban érdekel – az idei Gundel Károly-díj nyertesei: Hamvas Zoltán, a Gerbeaud és a Michelin-csillagos Onyx étterem társtulajdonosa. Kalla Kálmán, a magyar vendéglátás ikonikus alakja, akinek neve szinte összeforrt a Gundel étteremmel. Posztumusz kitüntetést pedig Draveczky Balázs, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum (az ünnepélyes bejelentés helyszínéül szolgáló létesítmény) egykori igazgatója, számos gasztronómiatörténeti könyv szerzője kapott.
Forrás: Vendég & Hotel