Mit kérdezett a jereváni gyümölcsárus a magyaroktól?

A baltás gyilkos katonatiszt egy héttel ezelőtti kiadatása Azerbajdzsánnak komoly nemzetközi visszhangot kavart. A lépést követően Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. Ilyen előzmények után indult szeptember 11-én 12 napos Örményország-Grúzia-Azerbajdzsán körutazásra a Haris Travel Club turistacsoportja.

A csoportot Örményországba elkísérte az iroda vezetője, Haris Ernő is, aki szeptember 14-én tért vissza Magyarországra. A szakember lapunknak nyilatkozott először az Örményországban tapasztaltakról.

Haris Ernő elmondta, hogy a korábbi években szerveztek már csoportokat Örményországba és Grúziába, de idén először hirdették meg a három kaukázusi országot kombináló túrájukat. A tavalyi Eurovíziós Dalfesztivált azeri versenyző nyerte, ezért idén Bakuban került megrendezésre a 2012-es Dalfesztivál, és úgy gondolták, emiatt lesz érdeklődés az iszlám ország iránt is. És valóban, szépen össze is állt a csoport, amikor megtörtént a baltás gyilkos katonatiszt kiadatása. Ennek ellenére senki sem mondta le a részvételt.

Dohányzó asszony - Fernando Botero szobra, mögötte a Cafesjian Múzeum Alapítvány (más néven Cascade) építménye látható. 

Ráadásul nem sokkal az indulás előtt még egy furcsaság történt: kiderült, hogy a Magyar Külügyminisztérium honlapján az 1., vagyis az utazásra nem javasolt kategóriába sorolta Grúziát. Pontosabban egy négy évvel ezelőtti fegyveres konfliktus miatt került oda, és azóta sem változott az ország minősítése. Az iroda értesítette erről a grúz nagykövetséget, akik azonnal tiltakoztak a figyelmetlenség miatt. Sikeresen, mert rövidesen le is került Grúzia (csak két térsége maradt rajta) a listáról.

Alighogy Grúzia ügye elintéződött, a Külügy honlapján az 1-es, nem javasolt úti cél kategóriába Örményország került fel, pénteken délután ötkor azzal, hogy ott nincs konzuli védelme a magyar állampolgároknak. Az érvelés azért is különös, mert eddig is a grúziai magyar konzul látta el ezeket a feladatokat, és a kiadatás előtt mégsem szerepelt Örményország a listán.

Mindez azért érdekes, mert a Külügyminisztérium módosított besorolása miatt az utas minden további nélkül elállhat az utazástól, és visszakövetelheti a részvételi díj teljes összegét. Szerencsére senki nem tette ezt a csoportból.

Ilyen előzmények után döntött úgy az ügyvezető, hogy legjobb, ha maga is elkíséri a csoportot, legalábbis a legkényesebb desztinációba, Örményországba, amely egyébként a világ legrégebbi keresztény állama! Két napot töltöttek Jerevánban és környékén, és nem érte őket semmilyen atrocitás.

Ecsmiadzin katedrálisa, más néven az Örmény Vatikán, melyet Világosító Szent Gergely alapított.

ét egyedi eset volt, amikor azt lehetett érezni, hogy nem felejtik el könnyen az ügyet az örmények. Az első eset rögtön a repülőtéren történt – meséli Haris Ernő. – Az örmény vízumot meg lehet venni a határon, alig 7,5 dollárba kerül. Az egyik ablak mögött ülő egyenruhás férfi, meglátva a magyar útlevelet, annyit mondott, hogy ő ilyen passzos tulajdonosának nem készít vízumot. Ekkor honfitársunk beállt egy másik ablakhoz, ahol szó nélkül megkapta a vízumot.

A másik eset egy piacon történt, ahol Haris Ernő, amikor megkérdezték tőle, honnan jött, nem tagadta le hazáját. Erre a helyi friss és aszaltgyümölcs-specialitásokat kínáló árus szomorúan hozta szóba a Safarov-ügyet, ennek ellenére búcsúzóul kezet nyújtott a magyar vendégnek.

Garni városa, grillpisztráng ebéd mogyorófa alatt, szőlőtőkék között.

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy egyetlen szállodában, étteremben, autóbuszon, múzeumban senki sem hozta szóba a politikai vihart kavaró esetet, így a csoport tagjai, a magyar turisták jól és biztonságban érezték magukat. Nagy valószínűséggel, a továbbiakban sem számíthatnak barátságtalan fogadtatásra honfitársaink Örményországban.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.