Nem tétlenkedik a Nébih

A feketegazdaság elleni küzdelem részeként, valamint a vásárlók és a tisztességes termelők, forgalmazók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei folyamatosan ellenőrzik az élelmiszer-ágazat szereplőit. A feltárt szabálytalanságok bizonyítják, hogy indokolt a szigorú fellépés – fogalmazott Zsigó Róbert a budapesti Nagyvásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár beszámolt arról, hogy az elmúlt hetekben több zöldség-gyümölcs forgalmazónál, áruházláncok központi raktáraiban, csomagolóknál, nagykereskedőknél tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI). A hatóság több tonna bizonytalan eredetű élelmiszert vont ki a forgalomból és semmisített meg, megakadályozva, hogy a nem biztonságos termékek eljussanak a magyar vásárlókhoz. Zsigó Róbert kiemelte: Az az élelmiszer, amelynek nem ismert az eredete, sok veszélyt rejthet. Ezért mind a hazai, mind az uniós jogszabályok úgy fogalmaznak, hogy amennyiben egy élelmiszer vagy takarmány eredete nem követhető nyomon, akkor az a termék nem biztonságos, fogyasztása az emberek és az állatok számára is egészségügyi kockázatot jelent.

Konkrét esetek

A kormány célja, hogy minél több egészséges, kiváló minőségű és biztonságos magyar élelmiszer kerüljön az emberek asztalára. Ezért a NÉBIH folyamatosan ellenőrzi a piacok, termelők, kereskedők kínálatát. A múlt héten egy zöldségfelvásárló, -kereskedő cég csomagoló üzemében 16 tonna burgonya azonnali forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el, ezen felül további 600 kg burgonyát zároltak a szakemberek. A zárolásra illetve a megsemmisítésre azért került sor, mert a termékek származását nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani. Egy másik nagykereskedő cégnél 2 tonna vöröshagymát és 2,2 tonna burgonyát semmisíttettek meg, mivel ez a cég sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani a termékek származását. Ugyanezen cég raktárában egy másik vállalkozás tulajdonát képező 20,4 t burgonyát és 1,2 t lilahagymát vontak ki a forgalomból és zároltak a tételek eredetének igazolásáig. Egy Fejér megyei zöldség-gyümölcs csomagoló és értékesítő hűtőházában pedig a közelmúltban 3,7 tonna jelöletlen import termék került hatósági zár alá a megsemmisítésig. 

A központi ellenőrzések mellett a kormányhivatalok, valamint a NAV szakemberei mélységi ellenőrzéseket is folytatnak – fogalmazott Zsigó Róbert. Ennek során a határmenti területeken a külföldről érkező szállítmányokat ellenőrzik. Az elmúlt időszakban elsősorban lengyel és szlovák beszállítóktól származó termék – 22,6 tonna burgonya és 10,5 tonna vegyes zöldség – megsemmisítését rendelte el a hatóság, mert az áru eredete nem volt igazolható. Ezekben az esetekben sem tudható, hogy hol és hogyan történt a növények előállítása, milyen növényvédő szert, műtrágyát, termésnövelő anyagot és milyen gyakorisággal használtak a termesztés során és betartották-e az élelmezés-egészségügyi várakozási időt. S mint mondta, joggal feltételezhetjük, hogy ezek a termékek növényvédőszer-maradékot tartalmaznak, esetleg a megengedettnél több bennük a más, káros anyag.

Gyümölcsöző összefogás

A fogyasztókkal, szakmaközi szervezetekkel való szoros együttműködés eredményességét támasztja alá, hogy az említett vizsgálatokat közérdekű bejelentésre indította a hatóság – jelentette ki az államtitkár. A tudatos fogyasztói magatartásnak köszönhetően akadályozhatta meg a hatóság, hogy több tonna nem biztonságos termék jusson el a magyar vásárlókhoz. Zsigó Róbert a sajtótájékoztatón is arra buzdított minden vásárlót, hogy ne hagyja szó nélkül az élelmiszerláncban tapasztalt problémákat, felfedezett szabálytalanságokat, hanem értesítse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt az ingyenesen hívható zöld számon (06 80/263-244) keresztül.

A szakmai együttműködés erősítése érdekében az elmúlt hetekben a Földművelésügyi Minisztériumban egyeztetések zajlottak az ágazat egyik legjelentősebb képviselőjével, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel. A megbeszéléseken szó került arról, hogy a rendszerváltás óta 1,5 millió tonnával csökkent a zöldség és gyümölcstermelés hazánkban, jelenleg 2,5 millió tonna terményt állítanak elő évente, amelynek 50%-át külföldön értékesítik. Ezt az elvesztett 1,5 millió tonnát vissza kell nyernünk, hisz igény is lenne a kiváló magyar zöldségre és az ágazatban is lenne kapacitás az emelésre – mondta az államtitkár, aki elmondta azt is, hogy a FruitVeb vezetői a minisztériumi megbeszélésükön legfontosabb feladatként az áfa csalások kiszűrését, az uniós források felhasználásának célhoz kötöttségét és a hatékony ellenőrzést nevezték meg. Ennek értelmében és ennek érdekében a kormányzat továbbra is fel fog lépni az silány minőségű, emberi fogyasztásra alkalmatlan, veszélyes élelmiszerek piacra jutásával, és az azokat forgalmazókkal szemben – erősítette meg Zsigó Róbert.

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.