A Wiener Winzertour keretében húsz bécsi borosgazda várja a szőlő gyümölcsének kedvelőit az osztrák főváros 19. és 21. kerületében 2012. április 20-21. között. A résztvevők mindent megtudhatnak a vincellérek munkájáról, a bécsi borokról és a finom nedü mellé fogyasztási tippeket is kaphatnak.
A negyedik alkalommal megrendezett bortúra sztárja a bécsi specialitás, a Wiener Gemischter Satz, amely már a 19. században számos elismerést besöpört. Később csaknem teljesen feledésbe merült, majd az utóbbi években látványosan visszatért, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A cuvée-vel ellentétben, amelynél csak a pincében egyesítik a különböző szőlőfajtákat, a Wiener Gemischter Satznál már a szőlőbirtokon együtt teremnek a borfajta hozzávalói: rizling, tramini, zöld veltelini, fehér burgundi, rotgipfler és cirfandli. A szőlőfajtákat együtt szüretelik és együtt is dolgozzák fel, így jön létre az az egyedülállóan sokrétű bor, amelybe már a New York-iak is beleszerettek.
2007 és 2011 között ugyanis megtízszereződött a Wiener Gemischter Satz iránti kereslet a tengerentúlon: míg 2007-ben mindössze 5.700 palacknyit adtak el belőle, addig 2011-ben már 66 ezret. A bécsi borászok szerint egyelőre azonban nem kell aggódni, ez egyhamar nem okoz borhiányt az osztrák fővárosban.
A bécsi borrégióban hat kerületben összesen 680 hektáron termelnek szőlőt – a chardonnay-tól a zweigeltig. Évente 1,69 millió liter újbor kerül a pincékbe, és még a városnak is van saját szőlészete: a 48 hektáros Weingut Wien Cobenzl 1907 óta van Bécs tulajdonában.